Gigantikus veszteségek várhatnak a kötvénypiacra

Vágólapra másolva!
Akár 2300 milliárd dolláros veszteséget is elszenvedhet a globális kötvénypiac, ha az amerikai monetáris politika szigorodása, vagy az USA lehetséges csődje miatt emelkedni kezdenek az amerikai kötvényhozamok, melyek feljebb tolhatják a feltörekvő piaci hozamokat is. A feltörekvő régiók újra megrendülhetnek, ami miatt a világ pénzügyi rendszere is sérülékenyebbé válhat. 
Vágólapra másolva!

Aggódhatnak a kötvénytulajdonosok

Rendkívül komoly veszélyek fenyegetik a globális kötvénypiacot az IMF szerint. A Nemzetközi Valutaalap úgy véli, hogy ha a Fed pénzpumpájának fokozatos leállása, vagy ha az amerikai adósságproblémák súlyosbodása miatt a hosszú-hozamok 1 százalékkal megemelkednek, az akár 2300 milliárd(!) dolláros veszteséget is okozhat a kötvénypiacon - írja a Financial Times.

Az IMF szerint az amerikai monetáris politika közelgő szigorodása miatt a tengerentúli hosszú hozamok emelkedni kezdhetnek, ami kockázatos a feltörekvő piacok számára, mivel tovább folytatódna onnan a brutális méretű tőkekivonás. A tőkemenekítés már a nyáron is komoly gondokat okozott a feltörekvő régióknak. (A feltörekvő piaci folyamatokkal ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen). A pénzcsap fokozatos elzárása miatt többek között folytatódna a kötvényhozamok emelkedése, mely a kötvények árfolyamának csökkenése révén okozna súlyos mínuszokat a kötvénytulajdonosoknak.

A feltörekvő piacok tehát újra megrendülhetnek, ami miatt pedig a globális pénzügyi rendszer is sérülékenyebbé válhat, és jóval kevésbé lenne képes ellenállni az olyan „sokkoknak”, amit a laza amerikai monetáris politika okozhat. Ezen túl az USA lehetséges (ám kevésbé valószínű) csődje is komoly kockázatot jelent, mivel az is súlyosan megrengetné a világgazdaságot és a pénzügyi rendszert.

Éppen ezért a Fed-nek nagyon óvatosan kell csökkenteni a QE3 program méretén, hogy a lehetséges hozamemelkedés negatív következményeit „kordában lehessen tartani”. Ezt a Fed tiszta és jól időzített kommunikációval el tudja érni, mellyel csökkenthető a kötvénypiaci hozamok nagy elmozdulásának az esélye (alacsonyabb volatilitás). Valamint az is segíthet, ha a jegybank a javuló makrogazdasági folyamatoknak megfelelően alakítja az eszközvásárlási program leállítását.

Ezen túl a feltörekvő piacoknak is fel kell készülni a lehetséges hozamemelkedésre, leginkább a makrogazdasági egyensúlytalanságok megszüntetésével és a politika hitelességének növelésével. A legtöbb feltörekvő ország súlyos folyó fizetési mérleg hiánnyal küzd, amit a gazdaságpolitikának igyekeznie kell mérsékelni, hogy csökkenjen az országok sérülékenysége.

Ördögi kör a perifériaországokban

Az IMF elemzésében kitér az eurózónára is, ahol szerinte a bankok és a perifériaországok között egyfajta ördögi kör alakult ki. A gyengélkedő perifériaországok nehezen fizetik vissza a bankok felé fennálló tartozásaikat, ami miatt nő a pénzintézetek sérülékenysége, mely kamatemelésekre készteti őket ezekben a régiókban. A kamatemelések miatt viszont nőnek a vállalati szektor hitelkamat-terhei is, komoly gondokat okozva számukra, ami lassítja ezeknek az országoknak a fellendülését is.

Ha az eurózóna vállalatai minden országban egységes kamatok mellett vehetnének fel hitelt, az sem lenne megoldás, mivel nagymértékben visszavetné a bankok eredményeit a perifériaországokban. A pénzintézeteknek ezen túl tőkeemelésre lenne szükségük, mivel a növekvő hitelkockázatok után több tartalékot kellene képezniük.

A valutaalap sürgeti a közös európai bankunió mielőbbi felállítását, ami megerősítené a bankok stabilitását.