London bízik a magyar GDP-ben

Vágólapra másolva!
A jegybanki kamatcsökkentések kedvező hatása már látszik, a magyar gazdaság 2014-ben már 2 százalék feletti ütemben bővülhet, de azért vannak kockázatok. Magyarországon jártak a Bank of America-Merrill Lynch elemzői, és sokkal bizakodóbbak, mint a londoni elemzői kar átlaga.
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Az ez alapján készített, szerdán Londonban ismertetett elemzésükben közölték: tárgyalásaik alátámasztották a magyar gazdaság növekedési kilátásairól alkotott "konstruktív" előrejelzésüket. Megerősítették azt a prognózisukat, amely szerint a magyar GDP 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet. Ez messze meghaladja a londoni elemzők konszenzusos várakozását, amely 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít jövőre a magyar gazdaságban.

A cég optimizmusának két oka van. Az egyik az, hogy a költségvetési és a monetáris politika most már egyaránt a növekedésre összpontosít, a másik az, hogy a hazai kereslet ötévi zsugorodás után valószínűleg már elérte a mélypontját.

A jegybanki kamatcsökkentés kedvező hatásai egyre láthatóbbak a magyar gazdaságban - véli a Merrill Lynch a második negyedévi részletes GDP-adatokra támaszkodva. Ebből az látszik, hogy a háztartási kiadások 0,1 százalékkal, a beruházások értéke 1,5 százalékkal nőtt negyedéves alapon; mindkét mutatónál hosszú ideje ez volt az első javulás.

Az elemzők szerint ugyanakkor vannak kockázatok, például, hogy az MNB a vártnál hamarabb kénytelen lesz befejezni a kamatcsökkentési ciklust. A Merrill Lynch egyelőre nem változtat az előrejelzésén, év végére 3,25 százalékos alapkamatot vár, de hangsúlyozza, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsának figyelemmel kell lennie a külső kondíciókra.

Szintén kockázati tényező az amerikai pénzpumpa várható visszafogása a Fed részéről, valamint a magyarországi devizahitelesek tervezett megsegítése. A cég becslései szerint a devizaalapú hitelállomány csökkentését szolgáló lépések potenciális devizaigénye - a program méretétől függően - 3,2-3,5 havi import fedezetére elegendő szintre csökkentheti az MNB devizatartalékát a tavaly decemberben mért 4,2 havi fedezeti szintről.

A ház londoni elemzői szerint az MNB újabb növekedési hitelprogramja hasonló hatású, mint a kamatcsökkentés, ezért rosszabb külső környezet esetén a monetáris tanács úgy is dönthet, hogy csak ezt az enyhítési formát alkalmazza a további kamatcsökkentések helyett.

Más nagy londoni házak is azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank enyhítési ciklusa a közeljövőben véget ér. A UBS szeptemberben 0,10 százalékponttal 3,70 százalékra csökkenti alapkamatát az MNB, és ezután be is fejezi a kamatcsökkentési sorozatot. Szerintük ugyanis "gyors ütemben fogy" a mozgástér, különösen a gyenge (300 forint körüli) forintárfolyam miatt.