A tőzsde dönti el, hogy mennyit ér a Chrysler

Vágólapra másolva!
Újabb nagy cég érkezhet a tőzsdére a Chrysler személyében, miután a többségi tulajdonos Fiat szerint már a héten benyújthatják az ehhez szükséges dokumentumokat a felügyeletnek. A Fiat és az másik nagytulajdonos, a VEBA szakszervezet ugyanis képtelen megállapodni egymással, hiszen az olaszok nem hajlandóak annyit fizetni a részvénycsomagért, mint amennyit annak jelenlegi tulajdonosa, a VEBA reálisnak tart. A pontos vételár így a tőzsde segítségével alakulhat majd ki, ám a legvalószínűbb forgatókönyv szerint csak 2014 első negyedévében kerülhet be a tőzsdére a Chrysler részvénye.
Vágólapra másolva!

Már a héten benyújthatja a Chrysler azokat a dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez, ami a cég tőzsdei bevezetéséhez szükséges. A többségi tulajdonos Fiat, és az amerikai autóipari munkások szakszervezete, a VEBA ugyanis képtelen dűlőre jutni a szakszervezet részvénypakkjának eladási árát illetően.

Sergio Marchinonne, a Fiat vezérigazgatója a Financial Times-nak adott interjújában elmondta, a lépés elkerülhetetlen, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan tárgyaltak, ám nem sikerült megegyezni az eladási árban. "A piac majd eldönti az árat" - mondta el a vezérigazgató, aki kitért arra is, miszerint a VEBA nem hosszú távú befektető, ezért nekik is érdekük a mihamarabbi monetizálás, vagyis a részvénycsomag jó értéken történő értékesítése.

Forrás: Investor.hu

A Fiat szerint a Chrysler értéke megközelítőleg 4,2 milliárd dollár, ám a VEBA szerint 10,3 milliárd dollárt is ér az amerikai gyártó. A VEBA feltehetően tisztában van azzal, hogy az európai autópiac szenvedése miatt komoly veszteségei keletkeznek a Fiatnak, ahogyan azzal is, hogy a Chrysler (és az amerikai autópiac) szédületes teljesítményt mutat az elmúlt hónapokban, egyre több és több autót sikerül értékesíteni. A Fiat számára így különösen fontos lehet az amerikai autópiac fellendüléséből való minél nagyobb részesedés kihasítása, amivel az európai veszteségek hatásait is jobban mérsékelhetné az olasz gyártó.

Forrás: Investor.hu

Ami a pontos részleteket illeti, nos, az IPO-ra akár már idén, az utolsó negyedévben is sor kerülhet, ám az elemzők szerint vélhetően csak 2014 első negyedévében vezetik be a Chryslert a tőzsdére. A Fiat pedig ennek keretében növelheti az 58,5 százalékos részesedését. A Fiat vételi szándékát elnézve pedig könnyen elképzelhető, hogy az IPO-t követően inkább felfelé, semmint lefelé venné az irányt a Chrysler árfolyama. A Fiat árfolyama viszont ma lefelé vette az irányt, ebben talán annak is szerepe lehet, hogy a cég akár többet is fizethet az amerikai cégért, mint amire korábban a befektetők számítottak.

A Fiat árfolyama (Milánó)

Forrás: Invesotr.hu