100 milliárd fölött vonna be tőkét az állami bank

Vágólapra másolva!
400 millió euró, azaz nagyjából 120 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásra készül az állami tulajdonú Eximbank a Bloomberg értesülései szerint. Az Eximbank, illetve a korábban bejelentett MFB kötvénykibocsátás vélhetően arra jó, hogy teszteljék a piacokat a tervezett állami dollárkötvény-aukciója előtt.
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonban lévő Eximbank kötvénykibocsátást tervez, írja a Bloomberg az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. Az Eximbank összesen 400 millió euró (kb. 120 milliárd forint) értékben bocsátana ki 2019-ben lejáró kötvényeket.

Ebből 380 millió euró értékű kötvényt az eurós mid swap rate (pénzpiaci benchmark hozam) + 90 bázispontos hozam mellett adnának el. Az 5 éves eurós swap ráta 1,28 százalék körül áll, vagyis összesen 2,18 százalékos hozam mellett mehetne el a kötvény. A maradék 20 millió eurós összeget pedig 7 százalékos hozam mellett kínálnák eladásra.

Múlt hét csütörtökön egyébként olyan hírek érkeztek, hogy a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank is kötvénykibocsátásra készül. A Reuters szerint dollár alapú kötvényt készül eladni az MFB, a találkozókat pedig szeptember 23 és 26 között rendezik Londonban, illetve az USA-ban.

Az MFB és az Eximbank akciója vélhetően arra lesz jó, hogy az állam tervezett dollárkötvény-aukciója előtt felmérje a befektetői érdeklődést és a forrásköltségeket.

Tavaly decemberben a szintén állami tulajdonban lévő Eximbank 500 millió dollárért adott el ötéves lejáratú kötvényeket, amire 2,2 milliárd dolláros kereslet volt. A kötvényeket végül 5,75 százalékos hozam mellett tudták eladni. Az állam ezt követően februárban adott el 3,25 milliárd dollár értékben dollár alapú állampapírokat. A mostani kibocsátásra pedig októberben kerülhet sor az ÁKK vezérigazgató-helyettese, Borbély László András szerint.