Stratégiaváltás a Microsoftnál

Vágólapra másolva!
Minden dolgozójának levelet küldött Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója, amiben kifejti a nagy átstrukturálási tervének pontos koncepcióját és részleteit. A Microsoft ezzel valóban elmozdul az egységes stratégia irányába, ám a befektetők reakciójából látszik, ennél még többre van szüksége a redmondiaknak, ha meg akarják győzni őket.
Vágólapra másolva!

Fontos nap a mai a Microsoft életében, a vezérigazgató, Steve Ballmer ugyanis ahogyan azt már jeleztük a héten, ma újabb bejelentéseket tett a nagy átstrukturálás kapcsán. A vezérigazgató reggel minden dolgozójának levelet küldött, amiben a főbb irányvonalakról, koncepcióról, és szervezeti felépítésről közölt lényeges információkat alkalmazottai számára.

A levél tartalmát alapvetően áthatja az úgynevezett centralizáció szelleme, melyet Ballmer is megfogalmaz "One Strategy, One Microsoft" néven. Ballmer szerint az eddigi divízióknak egy közös stratégia mögött kell felsorakozniuk, nem pedig a saját, valamelyest független irányvonalaik mentén működniük.

Ahogyan Ballmer hangsúlyozza, az eddigi divíziók valamelyest önálló egységeket képviseltek a nagy Microsoft rendszerén belül, komoly saját felelősséggel és pénzügyi döntéshozatallal. Most azonban valamelyest egységesítené a képet Ballmer, külön pénzügyi csoportot hozva létre. Emellett számos csoport jönne még létre a vállalaton belül, a legfontosabbak az úgynevezett működési csoportok lesznek, melyek a fő tevékenységet adják majd.

A változtatások függvényében számos vezető kerül más pozícióba, annyi azonban már biztos, hogy sem Don Mattrick, sem pedig Kurt DelBene nem lesz majd ott a sorban. Előbbit a Zynga csábította el a vezérigazgatói székbe, míg utóbbi, az Office termékcsalád felelőse pedig nyugdíjba vonul.

Ahogyan a Reuters is fogalmaz, a Microsoft ezzel ténylegesen elmozdult a Ballmer által már többször beharangozott "Devices and Services" irányba. A változtatások némileg azt is jelzik, hogy a cég próbál elmozdulni az okostelefonok és táblagépek irányába is, valamelyest lerázva magáról a PC-piac gyengesége miatti hátrányokat.

Az árfolyam egyelőre nem reagált jelentősen a bejelentésekre, 1,4 százalékot emelkedett a részvény ára. Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, technikai értelemben jelentősen beszűkült a terület a Microsoft előtt, így a kedvező nemzetközi hangulat és a mai levél hatására ebből sikerült felfelé kitörnie a papírnak, és az elmúlt két napban 2,5 százalékot erősödött. Az viszont látható, hogy hatalmas mozgást azért nem okozott Ballmer levele, ennél ugyanis többre lesz szüksége a Microsoftnak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy a cég valóban felfelé ívelő pályára áll át.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrrás: Investor.hu