Vágólapra másolva!
Nagyobb emelkedés kezdődött az európai piacokon, miután Ázsiában is jelentős mértékű megugrás volt látható a tőzsdéken. Ennek egyik legfőbb oka Ben Bernanke beszéde, aki szerint a laza monetáris politikára továbbra is szüksége van Amerikának. Ezen túl a pletykák szerint Kínában is lazíthatnak a monetáris politikán, ami szintén fokozhatja a piacokon uralkodó jókedvet. Az európai részvényindexek nagyobb erősödésének köszönhetően a hazai börzén is vételi kedv uralkodik, és az összes főbb papír drágulni tud az OTP vezetésével.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtépték a kínai tőzsdét
Vágólapra másolva!

Jól mozog a tizedelés után a Richter

Az európai jó hangulatnak köszönhetően a magyar piacon is vételi kedv uralkodik, a BUX 0,7 százalékos pluszban mozog. A régióban szintén emelkedéseket lehet látni.

Forrás: Origo

A magyar részvényindex emelkedését az összes főbb papír támogatni tudja, melyek közül az OTP teljesít eddig a legjobban 1 százalékos drágulásával. A bankpapír már az 5100 forintos szint fölött mozog.

Rajta kívül a Mol maga mögött hagyta a 17 ezer forintos szintet, és 0,5 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom szintén tovább távolodik történelmi mélypontjától. Az olajcégre az emelkedő olajár lehet kedvező hatással, a Brent nyersolaj már a 109 dolláros szintet közelíti.

A két gyógyszerpapír közül a Richter 0,3 százalékot erősödött a tizedelése után. Tegnap sor került ugyanis a papírok tizedelésére, mely technikai tényezők miatt alacsonyabb árfolyammal jár együtt. Értékben továbbra is ugyanannyi Richter részvényt fogunk birtokolni, mint korábban, természetesen az árfolyam megszokott elmozdulásai miatt kisebb különbségeket tapasztalhatunk. A befektetők tulajdoni hányada nem fog változni, ez csupán egy technikai változásnak felel meg.

Az Egis kissé lemaradt társaitól, és 0,1 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A forint heves kilengéseket mutatott reggel, 292,5-ig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama, ahonnan a hazai fizetőeszköz gyengülni kezdett, és 293,5 közelébe tért vissza a jegyzés. A dollár/forint árfolyama 225-nél, a svájci franké 236,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Gyűlnek a pluszok Európában

Ben Bernanke szerint az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára, és a munkaerőpiacnak tovább kell javulni, hogy szóba jöhessen a monetáris szigorítás. A Fed elnökének a szavait pozitívan értelmezik a befektetők, emiatt az ázsiai tőzsdék menetelése után Európában is emelkedni kezdtek a részvényindexek. A tőzsdemutatók 1 százalék feletti pluszokat szedtek össze nyitás után.

A jó hangulatot fokozhatja, hogy a hírek szerint Kínában is lazíthatnak a monetáris politikán, hogy így segítsék megállítani a gazdaság lassulását.

Forrás: Origo

A nap vesztese eddig a Praktiker, mivel tegnap este fizetésképtelenségét jelentette be a társaság. A hírre 68 százalékos mínuszban kezdték a kereskedést a cég részvényei.

Ma érdemes lesz figyelni az EKB havi riportjára, melyben az eurózóna gazdaságának alakulásáról lehet fontos információkat megtudni. A főbb gazdaságokból nem fognak fontosabb makroadatok ma napvilágot látni, a vállalatok felől érkező hírek viszont megmozgathatják a piacokat.