Orosz olajon pörög Kína

Vágólapra másolva!
Megduplázza a Kínának eladott olaj mennyiségét Oroszország jelentették be a nagyhatalmak. Az orosz Rosneften keresztül jut majd el a nyersanyag Kínában a megállapodás szerint, mely 25 évre vonatkozik és napi 300 ezer hordónyi olajat jelent.
Vágólapra másolva!

Megállapodott Oroszország és Kína, hogy az évtized második felétől számítva 25 éven keresztül az ázsiai ország összesen 365 millió tonna olajat vásárol majd meg az oroszoktól. Az európai olajfogyasztás csökkenésének is meghatározó szerepe van abban, hogy az oroszok vevőt keresnek a portékájuknak.

A Rosneft termeli majd ki a nyersanyagot és szállítja majd el Kínában. Az egyezség szerint napi 300 ezer hordónyi olajat kap majd Kína, ez megduplázza a két ország közötti olajkereskedelmet. Az ügylet meglehetősen vaskosnak mondható, hiszen 270 milliárd dollárra a rúg a megállapodás.

Mégis mekkora mennyiségről van szó?

Összehasonlításképpen a napi 300 ezer hordós szállítás majdnem háromszorosa a Mol napi olajkitermelésének, melyet az első negyedév során ért el (napi 109,9 ezer hordó szénhidrogént hozott a felszínre a Mol).

Ha egy év alatt kellene a 365 millió tonna olajat leszállítania az oroszoknak, akkor a 2012-es kitermelés 70 százalékát kellett volna "átadnia" a vevőnek.

Kína évente 14,6 millió tonnányi olajat kap majd az oroszoktól, ami 2,4 szerese Magyarország 2012-es olajfelhasználásának.



A Rosneftnek is nagy üzlet

Az orosz Rosneft számára is meghatározó az üzlet, hiszen a szerződés értelmében 60-70 milliárd dollárt kap a vállalat még a leszállítások megkezdése előtt. A bejövő pénz viszont jól fog jönni, hiszen a Rosneft a TNK-BP 55 milliárd dolláros felvásárlása miatt alaposan eladósodott, ráadásul az északi sarkkörökön is kutatást szeretne folytatni a társaság, ami eléggé tőkeigényes.

Nem lesz gond a Rosneft számár a napi 300 ezer hordónyi olaj leszállítása, hiszen a világ legnagyobb olajkitermelőjének számít a TNK-BP felvásárlása óta. Naponta több mint 4,5 millió hordónyi szénhidrogént hozott felszínre a vállalat 2013 első negyedévében. Az ügyre rálátó Reuters forrás szerint a Rosneft Kelet-Szibériából, új mezőkről látja majd el Kínát. Korábban még vonatokon keresztül történt az olaj kivitele, de 2009-től már csővezeték is rendelkezésre áll.

Forrás: Origo

A Rosneftnek nem ez az első olyan üzlete, amikor a vevő még a szállítás előtt fizet. A Vitol és a Glencore is egy hasonló, 5 évre vonatkozó 10 milliárd dolláros szerződést kötött az orosz céggel, előre kifizették a jövőben leszállítandó olajat. Ugyanilyen egyezségre jutott pénteken az orosz mamut és a világ harmadik legnagyobb nyersanyagkereskedő cége, a Trafigura.

Rosneft napi grafikon (London)

Forrás: Origo