Egydolláros euróval riogat a szakértő

Vágólapra másolva!
Az euró jelentős leértékelődésének lehetőségére figyelmeztet Hans Redeker, a Morgan Stanley szakértője. Redeker szerint az előttünk álló időszakban az euró akár paritásig, tehát az 1-es szintig is gyengülhet a dollárral szemben - írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

1 dolláros euróval riogat Hans Redeker, a Morgan Stanley elemzője. A szakértő a ciprusi válsággal indokolja véleményét. Szerinte a ciprusi bankokban lévő pénzek megadóztatása és a bankmentéshez való felhasználásuk kifejezetten negatív üzenetet hordoz, mivel a befektetők azon aggodalmát táplálja, hogy a szigetországban alkalmazott megoldások példaként fognak szolgálni a jövőbeni bankválságok során. Az emberek betétbe vetett hitének megingása miatt pedig a perifériországok is bajba kerülhetnek, mivel jóval kevesebb friss forráshoz fognak jutni emiatt.

Redeker úgy véli, Európára továbbra is alacsony hitelezési aktivitás és a gazdaságok stagnálása lesz a jellemző, ami igencsak borús jövővel kecsegtet. Emiatt az eurózóna közös fizetőeszközétől is elfordulhatnak a befektetők, ami így akár az 1 dolláros szintig is leértékelődhet.

Az egy dolláros euró jóslat nem egy új vélemény, korábban már többször lehetett azt olvasni különböző elemzőktől. A mostani eset annyiban más, hogy korábban a perifériaországok nagy adósságválsága közepette riogattak az euró/dollár paritással a szakértők, most viszont - a ciprusi válságot leszámítva- nincs akkora mértékű dráma az eurózónában.

Ha a jóslat igaznak bizonyul, kilenc éve nem látott szintre zuhanna vissza a közös fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama, az euró ugyanis utoljára 2003-ban járt az 1-es lélektani szint alatt.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]