Sokkal nagyobb, mint hinnéd - Robbanás előtt az Amazon

Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott az Amazon a Morgan Stanley elemzőjének szavaira a szerdai kereskedésben, kommentárjában Scott Devitt optimistán ítéli meg a cég legjelentősebb, Kindle üzletágának jövőjét. Az e-könyvolvasók értékesítései várhatóan akár 50 százalékkal is meghaladhatják a korábbi előrejelzést.
Vágólapra másolva!

Több mint 4 százalékkal emelkedett az Amazon a Morgan Stanley kedvező elemzői véleményére a szerdai kereskedésben, amit csütörtökön enyhe csökkenés követett 0,1 százalékkal. Az elektronikus könyvolvasók piaca sokkal nagyobb annál, mint amit korábban vártak, az emberek pedig egyre több könyvet olvasnak elektronikus formában, véli Scott Devitt, a Morgan Stanley elemzője.

Devitt becslése szerint 2012-ben a korábban előrejelzett 567 milliónál lényegesen többet, 859 millió darab e-könyvolvasót adtak el világszerte. A majdnem 45 százalékos világpiaci részesedéssel bíró Amazon egyedül körülbelül 383 millió darabot értékesített, a korábbi 252 milliós becsléssel szemben. Az Amazon nem teszi közzé, hogy konkrétan hány darab eszközt értékesített vagy például, hogy mekkora bruttó fedezettel működik, ezért csak az elemzői becslésekre hagyatkozhatunk az ilyen információkkal kapcsolatban.

Az Amazon stratégiája, hogy mobil eszközeit valószínűleg szinte nulla profittal a bekerülési költségén, vagy ahhoz közel értékesíti, nyereséget pedig a fogyasztók által vásárolt digitális tartalmakon realizál, mint például e-könyvek, zenék, videók, alkalmazások vagy játékok. A Morgan Stanley elemzője szerint ez a stratégia működőképes lehet a cég egyik legrégebbi digitális termékének, az elektronikus könyvek esetében.

Korábban azt feltételezték, hogy akik korábban vásároltak Kindle-t, ők azt megelőzően is rengeteg hagyományos könyvet olvastak, akik pedig csak később csatlakoztak az e-könyv olvasók táborához, nem fognak annyit vásárolni, mivel ők nem nagy könyvrajongók. Az Amazon szerint azonban ez a feltételezés tévesnek bizonyult, mert a később csatlakozók még többet költenek.

A vállalat számára igen fontos a Kindle üzletág a Morgan Sanley elemzője szerint, mert az sokkal nyereségesebb, mint a cég egyéb divíziói, habár erről ugyancsak nem közöl adatokat a társaság. Devitt becslése szerint a Kindle és a hozzá kapcsolódó digitális tartalmak generálták a cég bevételének 11 százalékát az elmúlt évben, míg a konszolidált működési eredmény 34 százalékát adta ez az üzletág, utóbbi kategóriát fokozottan figyelik a befektetők.

Forrás: [origo]

Az Amazon nagyot ugrott a Morgan Stanley elemzőjének kommentárjára, 4,16 százalékkal került feljebb az árfolyam szerdán, míg csütörtökön enyhe 0,09 százalékos mínuszban zárt a részvény 269,24 dolláron.

Az Amazon árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]