Katasztrofális forintgyengüléstől nem kell tartani

Vágólapra másolva!
Kisebb az esélye annak, hogy a jegybank vezetésében bekövetkező változásokat követően a monetáris politika extrém irányt vegyen, minthogy csak mérsékelt lépések következzenek, vélik az Erste Bank elemzői. Az viszont elég valószínűtlen, hogy változások egyáltalán nem lesznek a monetáris politikában. A forint árfolyama a jelenlegi szintekről még gyengülhet, de katasztrofális folyamatokra várhatóan nem kerül sor a szakértők szerint.
Vágólapra másolva!

A jegybankelnök váltással kapcsolatos kockázatok egy részét már beárazhatta a piac, ezért a jelenlegi szintekről a forint árfolyama már várhatóan nem mutat majd katasztrofális gyengülést. Egy jelentősebb mozgást azonban ettől még nem lehet kizárni, amennyiben a jegybanki politika extrém irányokba tolódna.

Annak viszont elég kicsi az esélye, hogy az elnöki szék tavaszi elfoglalását követően a hazai fizetőeszköz hirtelen jelentősebb erősödésbe kezdjen. Ahhoz több időre lehetne szükség, és arra, hogy a megszokottól lényegesen eltérő lépéseket ne valósítson meg a jegybank.

Az Erste elemzői szerint kevés lehetőség maradt arra, hogy a második fél évben is tovább folytatódhasson a hazai alapkamatcsökkentési folyamat. Emiatt az állampapírpiaci hozamok is emelkedhetnek majd az év második felében a forint árfolyamának enyhe erősödésével párhuzamosan.