Forint: gyenge hét után jön a kamatdöntés

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel zárta a hetet a forint, a hazai devizát immár kevésbé támogatja az IMF-megállapodással járó hitelességimport reménye.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyam a hét utolsó munkanapját 281,9 magasságában zárta. Péntek délután a kurzus 283 közelében is megfordult, miután az [origo] arról írt, hogy az IMF - nem kis részben a washingtoni szervezettel szemben mérsékelten barátságos kampány hatására - levette a napirendről a Magyarországgal való tárgyalások folytatását.

A forint a hetet így bő egy százalékos mínuszban zárta; a hétfői első kötések 278,75 környékén születtek a bankközi devizapiacon. Hogy az esés nem lett nagyobb, nem kis részben a pénteken közzétett, a várakozásokat kissé meghaladó amerikai GDP-adatnak köszönhető, amely kissé javította a gyenge amerikai vállalati eredmények miatt kissé borús befektetői hangulatot. Ezt jelezte az is, hogy - ha csak szerény mértékben, de - péntek délután az euró is erősödni tudott a dollárral szemben: az euró/dollár árfolyam, amely (magyar idő szerint) péntek délben 1,2883 közelében, október 11-e óta nem látott mélységben is megfordult, irányt váltott, és a hetet 1,2935 környékén zárta. Igaz, hétfőn láttunk 1,3075 körüli szinteket is.

Kisebb mértékben, de gyengültek a héten a közös európai pénzzel szemben a régiós devizák is: az euró/korona árfolyama a hétfő reggeli 24,86-ról péntek estére 24,93-ig emelkedett, az euró/zloty pedig 4,1124-ről 4,1266-ig.

Ha az euró árfolyama tartósan 282,3 forint fölé emelkedne, akkor a hazai deviza könnyen tovább gyengülhetne, akár 287-ig is - mondja Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember szerint az október 29-én kezdődő, a nemzetközi piacokon is rövidebb hét a forint szempontjából is lazábbnak ígérkezik, bár a keddi kamatdöntés okozhat meglepetést. A piac úgy tűnik, már beárazta a következő, 25 bázispontos kamatcsökkentést, és valószínűleg így is fog dönteni a monetáris tanács - véli az XTB elemzője.