Másodszor is törlesztettünk az IMF-nek

Elemzők, Széll Kálmán-terv 2.0, IMF-tárgyalások
Vágólapra másolva!
Közel 182 milliárd forintot utalt a kormány a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008 őszén kapott hitel törlesztése gyanánt. 2016-ig törleszthetünk.
Vágólapra másolva!

Májusban 181,5 milliárd forint törlesztőrészletet fizetett meg az állam a Nemzetközi Valutaalapnak - mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

Ez a normál menetrend szerint történt. 2008 őszétől kezdődően vett fel Magyarország hitelt az IMF-EU-párostól, több mint 12 milliárd eurót kaptunk. A kölcsönt tavaly novemberben kellett elkezdeni törleszteni, először az Európai Bizottságnak utalt a kormány, 2 milliárd eurót, vagyis durván 600 milliárd forintot. Aztán idén februárban az IMF felé is megkezdtük a törlesztést, akkor 180 milliárd forint ment Washingtonba.

A hitel törlesztése 2016 második negyedévében jár le, az utolsó utalást Brüsszel felé kell megindítanunk.

Banai szólt arról is, hogy az első negyedéves, a várakozásoknál jóval rosszabb GDP-adat (amely szerint 1,3 százalékos recesszió volt Magyarországon) nem ad okot aggodalomra, költségvetésileg semmiképpen, és emiatt nem kell újabb kiigazítást végrehajtani. A kormány idén egy 150 milliárd forintos megszorítást hajt végre, hogy tartani lehessen a költségvetésihiány-célt.