Már a nyáron meglehet az IMF-hitel

Vágólapra másolva!
Az NGM államtitkára szerint "nagyon hamar, talán már a nyáron" megszülethet az IMF-megállapodás. Ha azonban őszig elhúzódnak a tárgyalások, akkor kötvénykibocsátásra lehet szükség.
Vágólapra másolva!

Már június elején, akár az európai pénzügyminiszterek (Ecofin) június 22-i tanácskozása előtt megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és az IMF, illetve az EU között - nyilatkozta a Dow Jones hírügynökségnek Pleischinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.

Hozzátette, ha a magyar parlament a június első napjaiban esedékes végszavazáson elfogadja a jegybanktörvény minden fél számára kielégítő módosítását, néhány napra rá megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. Pleischinger szerint, ha már folynak a tárgyalások, "nagyon hamar, talán már a nyáron" megszülethet a megállapodás. Ha a tárgyalások valamilyen okból őszig elhúzódnak, sor kerülhet egy kötvénykibocsátásra, de csak az IMF-fel és az EU-val egyetértésben - fogalmazott Pleischinger, és hozzátette: szeptember eleje lenne a legoptimálisabb periódus a kibocsátásra.

Pleischinger szerint tehát elképzelhető, hogy az Ecofin ülése előtt megkezdődhetnek a tárgyalások, ezzel szemben a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni elemzője, Timothy Ash hétfőn Magyarországról szóló elemzésében azt írta, hogy csak a pénzügyminiszteri tanácskozás után indulhatnak az egyeztetések. Varga Mihály, az IMF-tárgyalások vezetésére jelölt tárca nélküli miniszter a parlament gazdasági és költségvetési bizottsága előtti meghallgatása után újságíróknak azt mondta, abban bízik, hogy a tárgyalófelek is a nyár folyamán megkezdődő tárgyalásokra készülnek.