Csúcson a cégek száma

Vágólapra másolva!
A Feketelista.hu statisztikája szerint az elmúlt két évben dupla annyi cég jött létre az országban, mint amennyi megszűnt. Az összeállítás szerint az egyes megyék cégmozgása utal a gazdasági helyzetükre is, Pest megyében például több mint háromszorosan pótolták a cégalapítók a piacról kivezetetteket. A legtöbb vállalkozás Pest megyében, a legkevesebb Nógrád megyében működik.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek gazdasági recessziójának nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma rekordszintre emelkedett - derül ki a Feketelista.hu összesítéséből. 2011 végén 650 063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennyi bejegyzett cég még soha nem volt Magyarországon, pedig közben tízezrek "dobták be a törülközőt" - olvasható a közleményben.

2010-ben és 2011-ben különböző okok miatt összesen 51 755 céget töröltek ugyan, de ez alatt a két év alatt összesen 101 718 új vállalatot alapítottak. Ez a tendencia jellemző a megelőző időszakokra is, 2008 és 2009 között összesen 44 351 céget töröltek, miközben 91 052 újat alapítottak - tájékoztat a Feketelista.hu portál.

A portál szerint évente általában kétszer annyi társaság alakul, mint amennyi hivatalosan kivonul a piacról. Szakértők szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy egy cég törlése, kivezetése meglehetősen bonyolult, időigényes, a cégalapítás viszont akár órák alatt megejthető. A cégalapítás szabályainak szigorítása, az egyórás bejegyzés megszüntetése és a cégvezetéstől eltiltott személyek szorosabb ellenőrzése kedvező hatással lehet az üzleti élet tisztulására - olvasható a honlapon.

A Feketelista.hu statisztikája szerint tavaly Budapesten 9144 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből, miközben kétszer többet, 21 521-et alapítottak. Hasonló arány alakult ki Debrecenben, Miskolcon és Pécsen is. A legkevesebb céget Győrben szüntették meg, de itt is több mint kétszeres volt az új céget alapítók száma.

Az összeállítás szerint az egyes megyék cégmozgása utal a gazdasági helyzetükre is, Pest megyében például több mint háromszorosan pótolták a cégalapítók a piacról kivezetetteket.

Szinte valamennyi megyére jellemző, hogy a területükön tavaly kétszer annyi új vállalkozást jegyeztettek be, mint amennyit töröltek. Az elmúlt évben Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplénben került sor a legtöbb cégtörlésre; itt 1106 társaságot húztak ki a listáról, igaz, közben 2194 újat alapítottak. Az ezres törölt számot még Bács-Kiskunban lépték túl, ahol 1062 cég kivezetésével szemben 2153 alapítása áll. E két megyében egyenként több mint 25 ezer cég működik.

A legkevesebb vállalkozást (számuk 6041) Nógrád megyében tartják nyilván, itt volt a legkisebb a cégmozgás is, tavaly 299 vállalkozást töröltek, ezzel szemben 465 újabbat vezettek be a cégnyilvántartásba.