Óriásfúzióra készülnek a gyorspostapiacon

Vágólapra másolva!
Az amerikai UPS gyorsposta-szolgáltató 5,16 milliárd eurós vételi ajánlatot tett holland vetélytársára, a TNT Expressre.
Vágólapra másolva!

A United Percel Service (UPS) amerikai logisztikai konszern azért akarja felvásárolni részvényenként 9,5 euróért holland vetélytársát, a TNT-t, hogy megerősítse európai piaci pozícióját, és közvetlenül felvehesse a versenyt a Deutsche Post kezében lévő DHL-lel, amely a TNT mellett az európai gyorspostapiac domináns szereplője.

A hétfőn bejelentett vételi ajánlat összértéke 5,16 milliárd euró (6,8, ami meghaladja a múlt hónapban tett ajánlatott, amely részvényenként 9 euróról szólt. A TNT vezetése a magasabb vételárral vonatkozó ajánlat elfogadását javasolja a réászvényeseknek, akik ha elfogadják a felkínált árat, ez lesz a UPS 1907-es megalakítása óta a legnagyobb felvásárlása. A TNT Express 30 százalékos tulajdonrésszel egnagyobb részvényese, a holland PostNL levélkézbesítő vállalat már elfogadta a UPS ajánlatát.

A Bloomberg hírügynökség által idézett felmérés szerint az UPS piaci részesedése 7,7 százalékos az európai piacon, a TNT-é közel 10 százalékos, az összrészesedésük körülbelül megközelíti a 17,8 százalékkal rendelkező DHL-ét. A világ legnagyobb amerikai vállalat csomagszállító cégeként számon tartott UPS arra számít, hogy harmadik negyedévben megszülethetnek a hatósági engedélyek.