Hová mennek adóellenőrök?

Vágólapra másolva!
Mezőgazdaságban érdekelt vállalkozások, munkaerő-kölcsönzők, vendéglátással foglalkozók, fuvarozók körmére néz idén az adóhivatal - derült ki a NAV csütörtöki sajtótájékoztatóján. A rovott múltú cégvezetők nem alapíthatnak majd új vállalkozást. Magánorvosi, fogorvosi rendelőkben és adószakértőknél, ügyvédi irodákban is adatokat gyűjt az adóhatóság, hogy megalapozza a következő évi ellenőrzéseit.
Vágólapra másolva!

Idén jobban rá fog feküdni az adóhatóság az agrártermékekkel, terményekkel kereskedők, a húskészítménygyártók, a növénytermesztésből és állattenyésztésből élők ellenőrzésére - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján. De más tevékenységek is a hivatal célkeresztjébe kerülnek: az áruszállítók, raktározással foglalkozók, a munkaerő-kölcsönzők, a biztonsági őrök, illetve az őket foglalkoztató cégek, a nyomozói tevékenységet végzők, a vendéglátással foglalkozók, valamint az építőiparban érdekelt vállalkozások számíthatnak arra, hogy a NAV jobban a körmükre néz. Az évek óta ellenőrzési slágertémának számító tevékenységből, a számítástechnikai eszközök kereskedelméből élő cégek sem kerülnek ki a hivatal célkeresztjéből.

Lesznek még más tevékenységi körök is, amelyeket a jövő hét kedden megjelenő adóértesítőben fel fog sorolni az ellenőrzési irányelv. Nemcsak szakmák alapján jelöli ki a NAV azokat a területeket, amelyeket idén fokozottabban akar ellenőrizni. Ha új vállalkozást kíván indítani valaki vagy valakik, az adóhivatal megnézi a magánszemélyek előéletét.

Az áfa örökzöld

Ha azt látják, az illető korábban tulajdonosa vagy ügyvezetője volt egy cégnek, amelyik adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, csődbe ment, szállítóinak sok pénzzel tartozott, akkor a hivatal megtagadja az új vállalkozás bejegyzését, illetve kizárja a rovott múltú magánszemélyt abból, hogy tulajdonosként vagy ügyvezetőként szerepet vállaljon az új vállalkozásban.

Szintén idén kapta azt az új eszközt a NAV, hogy akár egy éven át fokozottan felügyelheti, nyomon követheti az új vállalkozást, ha azt látja egy a vállalkozás által kitöltött kérdőív alapján a hivatal, hogy fennáll a kockázata, hogy a költségvetéssel szemben nem teljesíti kötelezettségeit a cég.

A hivatal évek óta messze a legtöbb szabálytalanságot, adócsalást az áfánál tapasztalja. Így idén is nagyobb eséllyel látogatják meg revizorok és pénzügyőrök azt a vállalkozást, amely nagy forgalmat bonyolít le, vagy amelynél felmerül a gyanú, hogy körbeszámlázásos ügyletek, számlagyárak részesei, az áfánál a befizetésüket majdnem teljesen lenullázza a visszaigénylés, illetve a személygépkocsi és egyéb jármű bérbeadásával foglalkozik.

Jövőre előveszik az állateledel-kereskedőket

A vagyonosodási vizsgálatnál már nincs olyan nagyszámú ellenőrzés kijelölve, amennyi a kétezres évek közepén volt (volt év, amikor tízezer ellenőrzést jelölt ki az akkor még APEH számára a kormányzat), de ha például csődbe megy egy cég, felszámolják a vállalkozást, vagy adócsalás gyanúja merül fel a vállalkozással szemben, akkor könnyen elővehetik a cég magas pozíciót betöltő tisztségviselőjét, tulajdonosát, és vagyonosodási vizsgálatot folytathatnak le nála.

A NAV az idén már a jövő évi ellenőrzési tervét készíti elő, alapozza meg adatgyűjtéssel. Ez alapján jó eséllyel jövőre kiemelt ellenőrzésre számíthatnak az internetes kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozók, az állateledel-kerekeskedők, a műtrágya-, illetve vetőmag-kiskereskedelemből élők. Az adóhivatal munkatársai fogorvosi rendelőkbe, magánorvosi rendelőkbe látszólag páciensként ellátogatnak, és az ügyvédeknél, adószakértőknél is adatokat gyűjtenek.