Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai

Vágólapra másolva!
Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat.
Vágólapra másolva!

A bortermelők használatában vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés január 1-jétől, miután az országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

A termelői borkimérés jelenleg kizárólag a gazdálkodó saját pincéjében lehetséges. Az intézkedéssel a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat. A termelői összefogást erősíti, hogy a több gazdálkodó által üzemeltetett boltban is lehetséges a borkimérés.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatásával egy szakértői munkacsoport foglalkozik a bortermelők adminisztrációs terheinek felülvizsgálatával. A tárca hétfői közleménye szerint folytatják a konzultációt a szakmai szervezetekkel, a társminisztériumokkal és az érintett hatóságokkal annak érdekében, hogy a hazai borásztársadalom minél egyszerűbben alkalmazhassa az európai uniós jogszabályokat.