Kiemelt adóhatósági ellenőrzésre számíthatnak a székhelyváltók

Vágólapra másolva!
Az idén alakult vállalkozások hatoda gyanús címen működik a közép-magyarországi régióban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorú ellenőrzést ígér.
Vágólapra másolva!

Szigorú ellenőrzésre számíthatnak azok a kétes adózói múlttal rendelkező vállalkozások, amelyek székhelyüket az ország más területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezik át, illetve azok az adózók is, akik a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre vannak bejelentkezve - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adóhatóság adatai szerint a kockázatosnak ítélt székhelycímekre több ezer gazdasági társaság van bejegyezve; az interneten több tucat szolgáltató kínál "virtuális irodát", gyorsan és kedvező feltételekkel megköthető székhelyszerződéseket. A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalatai szerint ezek a szolgáltatók a közreműködésüket elsődlegesen az adókötelezettség alól való kibújás eszközeként kínálják.

A régió területén az idén alakult vállalkozások hatoda gyanús címen működik. Budapesten a legtöbb gyanús cím, közel 800 a VI. kerületben található, ezt követi sorrendben, több mint 200 címmel a XV. kerület. Az adóhatóság adócsalás, csődbűntett, illetve intellektuális közokirat-hamisítás büntette miatt feljelentést tett a NAV nyomozóhatóságánál az érintett társaságok ügyvezetői, valamint volt ügyvezetői ellen.

Az adóhatóság különböző megyei adóigazgatóságai több száz olyan vállalkozás esetében folytatnak ellenőrzést, amelyek az ország más területeiről a közép-magyarországi régióba helyezték át székhelyüket: a gazdasági társaságok jellemzően olyan budapesti, vagy Pest megyei székhelyekre jelentkeznek át, ahol többé nem elérhetők az adóhatóságnak és a hitelezőiknek, azaz az adózók a székhelyáthelyezéssel igyekeznek kibújni az adóellenőrzés és annak jogkövetkezményei alól, illetve tartozásaikat sem fizetik meg partnereiknek.

Az illetékességet váltó adózók teljes körű nyomon követése érdekében külön monitoringrendszert alakított ki az adóhatóság, így ezek a társaságok minden esetben számíthatnak ellenőrzésre. Az azonos székhelycímre tömegesen bejelentkező adózók körében az elmúlt egy évben mintegy 3500 vizsgálatot folytatott le az adóhatóság a közép-magyarországi régióban, a vizsgálatok 45 százalékában álltak fenn az adószám felfüggesztésének feltételei - közölte a NAV.