Kínában is megismerik a Pick szalámit

Vágólapra másolva!
Hamarosan megindulhat a magyar hústermékek exportja Kínába - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának harmadik ülésén a magyar fél elsősorban a hústermékek, köztük a magas feldolgozottságú magyar áruk exportjának útjában álló akadályokat igyekezett elhárítani - tájékoztatta az MTI-t Pekingben az államtitkár. Mint mondta, konkrét cégek, konkrét termékekkel várnak a zöld jelzésre, így például a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. hat, a Pick Szeged pedig kilenc termékcsoporttal készül a kínai piacra. Mind a Niu Dun kínai mezőgazdasági tárca helyettes vezetőjével közösen vezetett ülésen, mind a minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal (AQSIQ) miniszterhelyettesével folytatott tárgyaláson "eddig nem tapasztalt támogatással fogadták valamennyi felvetésünket" - hangoztatta Czerván.

Az egyeztetéseken szóba kerültek más az állattenyésztést érintő kapcsolatépítési területek, köztük például a szaporítóanyag export, illetve a vízi szárnyasok, valamint lovak tenyésztése. A tudományos együttműködés esélyeit látjuk a haltenyésztés, a gyümölcstermesztés, laboratóriumi diagnosztika területén, továbbá szakképzésben is lehetőségeket ajánlottunk fel - mondta az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta: rendkívül sok lehetőséget lát az együttműködésre, kiemelte például, hogy Kína nyitott a tejtermékek importjára, a magyar borok előtt is jó lehetőségek állnak, míg kínai részről pénzügyi befektetők mutatnak érdeklődést magyarországi projektek iránt. "Működő és nem formális kapcsolatokra van szükség" - húzta alá az államtitkár utalva arra, hogy a testvér települési kapcsolatok egy része csupán papíron létezik, miközben véleménye szerint ezekben potenciális lehetőség van.