Az MNB-t bírálja a monetáris tanács tagja

Vágólapra másolva!
Kritizálta a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkövető politikáját Bánfi Tamás, az MNB monetáris tanácsának tagja a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. Bánfi szerint a jegybanki függetlenség "túl van hangsúlyozva".
Vágólapra másolva!

"Monetáris politikai tévedésnek" minősítette a magyar jegybank által követett inflációs célkövető rendszert az MNB legfőbb döntéshozó testülete, a monetáris tanács tagja, Bánfi Tamás. Bánfi a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent interjúban azt mondta, az árstabilitásnál fontosabb szempontnak kellene lennie a reálgazdaság állapotának.

Ennek a kamatszint szempontjából van jelentősége: az egyebek mellett az alapkamatról is döntő monetáris tanács április óta 5,25 százalékon tartja az alapkamatot, ami ugyan rekord alacsony szint, de Bánfi szerint tovább kellene csökkenteni. A legutóbbi kamatdöntő ülésen több tag, így Simor András elnök is az emelésre szavazott, de ismét a tartás kapott többséget.

A jegybank függetlenségére vonatkozó - a vezetők fizetésének csökkentése körül kialakult konfliktusra utaló - kérdésre Bánfi azt válaszolta, "túl van hangsúlyozva a jegybanki függetlenség kérdése". Megjegyezte azt is, a kormány és az MNB közötti összhang hiányánál "rosszabbat nehéz elképzelni".