Bajnai: Magyarország lépéselőnyben, sok ország követ minket

Vágólapra másolva!
Magyarország a korábbi években későn észlelt, most azonban élen jár, több nehéz helyzetbe került ország követi a válságkezelésben - mondta Bajnai Gordon kormányfő, miután találkozott görög kollégájával Budapesten. A magyar miniszterelnök azt tanácsolta a görög kormányfőnek, vállalja a konfliktusokat.
Vágólapra másolva!

"Onnan jövünk, ahová ti mentek" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök George Papandreu görög kormányfővel tartott konzultációja után tartott sajtótájékoztatón és négy pontban összefoglalta a két ország közötti hasonlóságokat.

- döntésképtelenség, azaz a hibák megoldásának halogatása mindkét országra jellemző

- a reformoknak és a radikális kiigazításnak egyszerre kell megkezdődnie, azaz a rövid és hosszú távú intézkedéseket egyszerre kell elindítani

- a két országnak szüksége van nemzetközi támogatásra

- erőteljes pénzügyi nyomás alatt kell a kiigazítást és a terveket kidolgozni

"A pénzügyi bizalom olyan, mint a levegő" - mondta Bajnai Gordon és kifejtette: "amikor ritkul, akkor fuldokolni kezdünk, ha sok van, akkor szinte észre sem vesszük. Nehéz helyzetben lélegeztetőgép kell az időnyeréshez, Magyarország esetében a Nemzetközi Valutalap töltötte be a lélegeztetőgép szerepét".

"Minket követnek a válságkezelésben"

Bajnai szerint társadalmi hozadéka is van az elmúlt nehéz időszaknak. A pénzügyi válságot nagyon hamar megértették a magyarok, az elszabaduló devizaárfolyamokon keresztül emelkedő törlesztőrészletekkel rengeteg devizahiteles már rögtön az forintgyengülést követő hónapban szembesült. Talán a megugró törlesztőrészletek miatt az emberek könnyebben elfogadták, hogy szükség van a megszorító intézkedésekre - mondta a miniszterelnök.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Bajnai Gordon miniszterelnök és a George Papandreu görög kormányfő a Corvinus Egyetemen tartotta meg beszédét

"Korábban Magyarország mindig későn észlelt, csak követte a változásokat, most azonban lépéselőnybe kerültünk, több nehéz helyzetbe került ország követ minket a válságkezelésben" - közölte Bajnai, aki elmondta az is, hogy válság egy lelki folyamat. Ez azt jelenti, hogy el kell fogadtatni a változásokat, ehhez például olyan szimbolikus lépésekre is szükség van, hogy a vagyonosok nagyobb terhet vállaljanak. Ezért vezette be Magyarország a vagyonadót, bár az új adóterheből az ingatlanadó kikerült az Alkotmánybíróság döntése nyomán szimbólumként megmaradt - tette hozzá a magyar kormányfő.

A görög megszorítások megalapozzák a jövőt

"Vállalni kell a konfliktusokat. El kell fogadtatni azt, amit úgyis meg kell tenni" - mondta Bajnai a görög kormányfőnek címzett javaslatában és közölte: a Görögország által tervezett lépéseket hitelesnek, a hosszú távú növekedést megalapozónak tartja.

Papandreu egyebek mellett elmondta: Kelet-Európában két fal omlott le, a vasüggöny és a Wall Street fala. Előbbi az állam mindenhatóságát, a Wall Street fala pedig a pénzügyi piacok mindenhatóságát mutatta. Mindkettőnek a hibája, túl nagy hatalmat koncentrált kevés kézben - tette hozzá Papandreu.