Bajnai: A nyugdíjrendszer nem versenyautó

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. A nyugdíjügy az egyik leghangsúlyosabb kampánytémává vált.
Vágólapra másolva!

"A nyugdíjrendszer nem olyan, mint a versenyautó, amit kézifékes fordulóval megfordítanak egy kanyarban. A nyugdíjrendszer inkább a tankhajóhoz hasonlít, ahol egy-egy fordulást jó előre meg kell tervezni, és azután nagyon óvatosan, precízen végrehajtani, mert nagyon nagy baj lehet, ha rángatjuk a kormányt" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén a Parlamentben.

Egy dolog veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ha a politika vagy a négyévenkénti választási ciklus "rángatni akarja" Kiszámíthatóságra, nyugalomra, kiegyensúlyozottságra, biztonságra, stabilitásra, reményre van szükség - tette hozzá a kormányfő és jelezte, elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni a nyugdíjbiztosítás rendszerét, de ebben már nem kell kapkodni. Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy nyugdíjrendszer változtatásaival ne bizonytalanítsák el a ma nyugdíjasait és azokat, akik dolgoznak.

Prémium a növekedésből

A kormányfő emlékeztetett, hogy kilenc hónappal ezelőtt az ország gazdasági helyzete miatt áldozatvállalást kértek a nyugdíjasoktól. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, elhalasztották a nyugdíjkorrekciós programot és módosították a svájci indexálás szabályait - sorolta az intézkedéseket, utalt arra, hogy a nyugdíkorhatár is emelkedett.

"A kényszerűen elvett" 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amely abban az esetben jár a nyugdíjasoknak, hogy ha a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó mértékben növekszik. Széleskörű az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaság akár már 2011-ben 3,5 százalékot meghaladó mértékben nőhet - fogalmazott Bajnai.

A politikus megjegyezte: ugyanilyen javaslatot tettek a svájci indexálásra, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Úgy vélte, a magyar gazdaság 2011-es növekedési pályája reményt ad arra, hogy jövőre a reálérték felett is növekedhetnek a nyugdíjak. Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest megemelték a méltányossági nyugdíjkeretet, ha ez nem elég, akkor készek keretet bővíteni.

Kampánytéma lett

A nyugdíj-vita tavaly év végén lángolt fel (újra), amikor a kormány előterjesztette terveit, melyek szerint 2013-tól magánnyugdíj-biztosítók váltanák fel a magánnyugdíj-pénztárakat. A Fidesz alkotmányellenesnek nevezte a törvény, Sólyom László köztársasági elnök pedig a alkotmánybíróság elé terjesztette azt.

Azóta tovább folytatódott az ügy. Az ellenzék legnagyobb pártja felvetette az úgynevezett svéd modellt, amely egyéni megtakarításokra építené a nyugdíjazást egy minimum ellátás megállapítása mellett, s emellé az MDF is letette voksát. A szocialisták támadásai után azonban visszavonta az ötletet és a reálérték megőrzése lett a kampányba forduló vita fő üzenete. Az MSZP szerint nincs szükség a rendszer alapjainak megváltoztatására.