Vágólapra másolva!
Hétfőn 25 bázisponttal 6 százalékra csökkentheti az alapkamatot a magyar jegybank - derül ki a Reuters felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn a jelenlegi 6,25 százalékról 6 százalékra csökkenti az alapkamatot. (Hasonlóan alacsony kamatszintre legutóbb 2005 szeptember 20-tól 2006 június 20-ig tartó időszakban volt példa.)

A nyilatkozó 27 szakértő közül 23 vár 25 bázispontos kamatvágást, hárman 50 bázispontos csökkentést valószínűsítenek, egy elemző pedig a kamat tartását várja. Az elemzői konszenzus szerint az év végére 5,5 százalékra süllyedhet a kamat, amire még nem volt példa az elmúlt húsz évben.

Januárban a 12 hónapra visszatekintő infláció 5,8 százalékos lehet, az éves átlagos pénzormlás 2010-ben 3,8 százalékos lehet, egy évvel később pedig 2,7 százalékra lassulhat az infláció - áll a felmérésben, amelyből kiderül, hogy a GDP-arányos államházartási hiányra vonatkozó korábbi - egy hónappal ezelőtt publikált prognózisban szereplő - 3,9 százalékos becslést 4,4 százalékra emelték, egyúttal lerontották a gazdasági teljesítményről szóló előrejelzést, a korábbi stagnálással szemben most 0,2 százalékos GDP-csökkenést várnak.