Zuhanó forint, újabb bankcsőd a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Egész nap gyengélkedett, este pedig többhónapos mélységbe zuhant a forint hétfőn. A BUX is gyengébben zárt, de Amerika valamelyest felhúzta. Elfogadta az Országgyűlés a költségvetést megalapozó törvénycsomagot, bővül az utazási csekk felhasználhatósági köre. Újabb amerikai bank ment csődbe, Obama szerint tovább szűkül a munkaerőpiac, Putyin szerint az Uniónak kell segíteni Ukrajnát.
Vágólapra másolva!

Kevés makroadat lát napvilágot kedden. Európában csak a brit építőipari indexet teszik közzé.

Az Egyesült Államokban az októberi újautó eladásokról, az ipari rendelésállomány szeptember havi változásáról tesznek közzé információt és az ABC hírtelevízió szokásos fogyasztói bizalmi felmérésének eredményeit is közlik.

Itthon az Országgyűlés szavaz majd a 2010-es költségvetés sarokszámairól.

Zuhant a forint este, esett a BUX

Zuhant a forint hétfőn este a délutáni euróárfolyamához viszonyítva. Nyolc körül megfordult a 282,60-as árfolyamon is, majd negyed tíz után 279,06 forintot ért egy euró. A forint annak ellenére gyengült hirtelen jelentősen, hogy fontosabb hír sem itthon, sem a tengerentúlon nem látott napvilágot. A 282 körüli árfolyam közel négy és félhavi rekordnak számít. A zuhanás a londoni és magyar devizapiac - itt kereskednek főként a magyar fizetőeszközzel - zárása után történt.

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,64 pontos, 1,38 százalékos csökkenéssel, 20 288,09 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 22,4 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző záráshoz képest.

Továbbzuhant a magyar lakáspiac. Az idei harmadik negyedévben éves alapon 23 százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, az új engedélyeké pedig 40 százalékkal esett vissza. A szintén hétfőn megjelent BMI-jelentés azt mutatja, hogy nincs jó bőrben a magyar feldolgozóipar.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a 2010-es költségvetést megalapozó törvénycsomagot, amely 41 törvényt módosít.

Jövőre mégsem szűkül az üdülési csekk igénybe vehetőségi köre, sőt, a csekk egy újabb jogcím alapján a művelődés területein is felhasználható lesz.

Újabb bankcsőd Amerikában

Csődvédelmet kért a kis- és középvállalatokat finanszírozó CIT Group, ez az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az amerikai gazdaság történetében.

A kockázatos befektetési konstrukciók árai "túl sokat és túl gyorsan" emelkedtek az utóbbi időszakban a makrogazdasági alapmutatókhoz mérve, és újabb buborék kialakulása fenyeget - írta hétfői cikkében Nouriel Roubini.

Egy éven belül a legnagyobb emelkedést mutatták az amerikai építőipari kiadások szeptemberben: középítkezések rekord ütemét a több mint a hat éve legerősebb magánépítkezési ütem támogatta. A feldolgozóipar mutatója szintén nagyot ugrott előre.

Barack Obama hétfőn figyelmeztetett, hogy újabb munkahelyek fognak megszűnni az elkövetkező hetekben-hónapokban, ugyanakkor hangsúlyozta, januári beiktatása óta jelentősen javult a gazdaság állapota az Egyesült Államokban.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök felszólította hétfőn az Európai Uniót, hogy hitelekkel segítsen Ukrajnának kifizetni az orosz gázszállítások ellenértékét. "Európa segíthet hitelek formájában.

A jövő év döntő lesz a Nabucco-projekt számára, mivel jövőre kell ratifikálni a gázvezeték megépítéséről kötött megállapodást - vélekedik Joschka Fischer volt német külügyminiszter.

A vártnál jobb első féléves eredmények közzététele után háromszorosára emelte éves profitcélját a japán Suzuki Motor.