Megdobta az aranyárat India nagybevásárlása

Vágólapra másolva!
Az arany ára eddigi rekordszintje közelébe emelkedett kedden, miután India bejelentette, hogy 200 tonna aranyat vesz a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).
Vágólapra másolva!

Az arany ára Londonban kedden délelőtt 1066,15 dollár volt, ami csak pár dollárral marad el a valaha mért legmagasabb szinttől, ami 1070,40 dollár - írja a Financial Times. A mostani ár több mint 20 százalékkal van az év elején feljegyzett szint felett.

Az arany árát az vitte fel, hogy India bejelentette, hogy 6,7 milliárd dollár értékben, 200 tonna aranyat vásárol az IMF-től - ez a mennyiség az IMF teljes aranykészletének mintegy fele.

A tranzakció arra utal, hogy a válságos időkben a feltörekvő országok jegybankjai részéről egyre nagyobb az igény az olyan biztonságos eszközök iránt, amilyen az arany is. A potenciáis vevők között ott van Kína, Ororszország és több közel-keleti állami alap is, az IMF pedig késznek mutatkizik, hogy további több mint 200 tonna aranyat eladjon, és a befolyó pénzt céljai megvalósítására fordítsa.

Kína az év elején jelentette be, hogy csaknem megduplázta aranykészletének nagyságát a 2003-as szinthez képest: Pekingben hat évvel ezelőtt 600 tonna aranyat tartottak a széfekben, most pedig már több mint 1000 tonnát.