Véget érhet a tőzsdék szárnyalása

Vágólapra másolva!
Nem bíznak az elemzők abban, hogy folytatódik a részvényárak mostani emelkedése New Yorkban. Szerintük a Wall Street-i papírok túlárazottak, mert a várható nyereségek nem indokolnak a mainál magasabb kurzust. Az amerikai piacok mindig irányadók a többi börze számára is, így egy ottani korrekció máshol is éreztetheti majd a hatását.
Vágólapra másolva!

A Wall Streeten 2002 óta nem tapasztaltak olyan erősödést, mint az utóbbi két hónapban, vagyis a New York-i részvények évek óta nem emelkedtek annyira, mint amennyire idén március és május között.

Az egyik legszélesebb merítésű index, az S&P 500 kosarában szereplő félezer részvény közül 200 is több mint 50 százalékkal emelkedett március és május első hete között, míg a mutató értéke 37 százalékkal nőtt március 9. óta. Márciusban még 12 éves mélyponton állt a mutató, azóta viszont elérte az év eleji szintet az index.

Túl korai és túl gyors

Április 7. óta 14 százalékos volt az emelkedés, és mindez immár szkeptikussá tette az elemzőket, akik túl korainak és túl gyorsnak tartják az árfolyamok növekedését. Szerintük időt kéne hagyni a fundamentumoknak - vagyis a cégek eredményének, az ágazatok teljesítményének -, hogy utolérjék az értékpapírpiacok optimizmusát, és valódi támaszt jelentsenek az árfolyamoknak. Éppen ezért az elemzők most nem tartják kizártnak, hogy a részvények túlárazottak, és a valódi fellendülés kezdete előtt még könnyen csökkenhetnek az árfolyamok.

A jelenlegi részvényárak annyira magasak, hogy az S&P 500-ban szereplő részvények 34 százaléka például máris elérte azt a célárat, amelyet az elemzők csak jövőre vártak tőlük a Bloomberg hírügynökség szerint, 170 cég már az átlagos elemzői célár fölött mozog a New York-i tőzsdén.

Az S&P 500 az elmúlt héten 5,9 százalékkal emelkedett, ezzel gyakorlatilag elérte az év eleji szintet, vagyis eltüntette 2009 eddigi összes veszteségét. A legnagyobb mértékben a múlt héten a bankpapírok emelkedtek, mintegy 23 százalékkal, miután a kormányzat által végzett úgynevezett stressztesztek kedvező eredménnyel jártak, a munkaügyi statisztikák szerint pedig lassult az elbocsátások üteme az Egyesült Államokban.

Aligha folytatódik a kurzusok emelkedése

A Bloomberg szerint a harmincas évek óta nem volt példa a mostanihoz hasonló erőteljes emelkedésre az S&P 500 index történetében, a szárnyalást elsősorban azzal magyarázható, hogy az összes amerikai nagybank nyereséges volt az első negyedévben. (Más kérdés, hogy ezek a nagybankok mekkora állami támogatást kaptak működésük folytatásához.) Az is hozzájárult ehhez, hogy Barack Obama amerikai elnök 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, míg a washingtoni pénzügyminisztérium a befagyott befektetések közül ezermilliárd dollárnyinak a felvásárlását hirdette meg.

Elemzők ugyanakkor a mostani árfolyamemelkedések láttán kifejezetten szkeptikusak. Hayes Miller, a Baring Asset Management munkatársa szerint - ez a vagyonkezelő 31 milliárd dollár fölött rendelkezik - a vállalati eredmények emelkedése 2009-re és 2010-re a mostaninál sokkal magasabb árfolyamot nem indokolna. Éppen ezért aligha folytatódik a kurzusok emelkedése a tőzsdén.