Vágólapra másolva!
Áprilisban az elmúlt hónapokhoz viszonyítva lassult az eurózóna iparában a visszaesés üteme, de még így is folytatódott a recesszió. Az eurózóna mind a négy meghatározó gazdaságában (angol, német, francia, olasz) javult valamelyest a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az eurózónát alkotó országok feldolgozóiparának beszerzői menedzserindexe 36,8 pontra emelkedett a márciusi 33,9 pontról, szemben az előrejelzésekben szereplő 36,7 ponttal. Az előző évi áprilisi adat persze jóval magasabb volt, éppen 50,7 pont. Most áprilisban, a múlt év októbere óta, a legkisebb mértékben rosszabbodott a feldolgozóipar teljesítménye.

Az ipari termelés áprilisban is tovább csökkent, rekordmélységbe süllyedt a foglalkoztatottsági alindex, ugyanakkor kedvező jel, hogy a megrendelések növekvőben voltak. A szakértők ennek alapján arra következtetnek, hogy az eurózóna ipara a legrosszabbon már túljuthatott, és a mutató javulására számítanak a következő hónapokban.

A németországi beszerzői menedzserindex is a vártnál kedvezőbb volt: 35,4 pontra javult áprilisra, tavaly novembere óta a legmagasabb szintjére emelkedett. A franciaországi index 40,1 pontra, hathavi csúcsra javult, az olaszországi index pedig 37,2 pontra emelkedett. Emellett tudni kell, hogy az 50 pont alatti index még mindig visszaesésre utal.