Viták a további válságcsomagokról

Vágólapra másolva!
A BusinessEurope (BE), az EU legnagyobb munkaadói szervezete, attól tart hogy ebben az évben az EU területén 4,5 millió új munkanélküli lesz. A probléma megoldását - akárcsak az USA és Kína - a gazdaság élénkítésében látják. Az EU vezetői viszont megosztottak és nem akarnak többet fizetni.
Vágólapra másolva!

Az európai munkaadók által idénre prognosztizált 4,5 millió új állástalan már 9 százalékra emelné a munkanélküliségi rátát 2009-ben az eddigi 7 százalékról. A csoport előrejelzései alapján az elbocsátások legnagyobb része (2 millió fő) Spanyolországban és Nagy-Britanniában várható- írja a Wall Street Journal.

A BE azt követeli az Európai Beruházási Banktól, hogy kezdjenek pénzt pumpálni a gazdaságba, ahogyan ezt az Egyesült Államokban a Fed már október óta csinálja. Az elvárások között szerepel még cégek célzott megsegítése és működési tőkével való ellátása is. "A finanszírozás költségeinek növekedése és a lehetőségek beszűkülése számos európai cég számára életveszélyessé vált" - nyilatkozta a BE egy tagja.

Gyengülő német gazdaság

A BE félelmeit támasztják alá a legújabb Németországi gazdasági adatok is. Az előzetes 3 százalék helyett végül kiderült, hogy a januári ipri termelés 7,5 százalékkal esett. Ez a legrosszabb adat a német újraegyesítés óta.

A visszaesés oka, hogy a német gazdaság erősen épít az exportra, így a gazdasági válság különösen rosszan érinti. ,,A recesszió erősödik. A német ipari szektorban rémisztő sebességgel romlik a helyzet és az új megrendelések folyamatos elmaradása rosszat sejtet. A mai adatok pedig katasztrofálisak" - mondta Carstan Brzeski, az ING közgazdásza.

A mostani előrejelzések szerint Németország GDP-je 2009-ben 2,25 százalékkal is csökkenhet. Utoljára a második világháborúban volt ilyen rossz a helyzet. Több elemző szerint ezek az adatok letörhetik azokat a reményeket, amelyek szerint már túl vagyunk a válság nehezén.

Mit lehet tenni?

Arról, hogy mi lenne a kívánatos megoldás erősen megoszlanak a vélemények. A hétvégén tartják a G20 országok pénzügyminiszteri találkozóját, három héttel a politikusok fő megbeszélése előtt, de nem sok közös pont lesz. Több hónapnyi, a válságkezelés módjával kapcsolatos, feszültség után Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök egy dologban végre megegyezésre jutott: nem hajlandóak teljesíteni az Egyesült Államok kérését és nem akarnak többet költeni a gazdaság élénkítésére - írta az International Herald Tribune.

Forrás: EPA

,,Nem akarunk több pénzt költeni" - mondta Sarkozy egy csütörtöki sajtótájékoztatón, és Merkel rögtön támogatta kijelentését. Németországban és Franciaországban is finanszíroztak már egy élénkítő csomagot és a vezetők szerint most ki kell várni, hogy megmutatkozzanak a hatások. A közgazdászok viszont nem ilyen bizakodók, sokan vitatják, hogy például az 50 milliárd eurós német csomag elég lesz-e.

Abban is egyetértetek a franciák és németek, hogy nem szabad lazítani az Európai Növekedési és Stabilitási Paktum szabályain és az euró bevezetésének feltételein. Ez elég éles változás Sarkozy álláspontjában, aki korábban még a 3 százalékos költségvetési deficit korlát lazításáról beszélt.

Vitázó G-20

Kérdés, hogy Merkel és Sarkozy mennyire tudja most meggyőzni a többi EU vezetőt a saját ötleteikről a G-20 csúcs előtt. Az EU-nak egységes álláspontot kellene mutatnia, hogy komoly tényező legyen a megbeszéléseken, de Gordon Brown brit miniszterelnök például további kiadásokat szorgalmaz, olyan álláspontot képviselve, amit Amerika is támogat.

Barack Obama elnök vezetésével az Egyesült Államok óriási összegeket pumpált a gazdaságba és más országokat is arra ösztönzött, hogy kövessék példáját. Közgazdászok számítása szerint az amerikai program a következő két évben a GDP 6 százalékát fogja elvinni, míg a német csak 2,6 százalékát. Az európai átlag pedig ennél is alacsonyabb, 1 és 1,5 százalék között mozog.

,,Itthon nagyon jó munkát tudunk végezni, de ha csökken a világgazdaság, akkor az minket is vissza fog húzni. Bármilyen agresszívek is voltak az eddigi lépéseink, biztosítani kell, hogy a többi ország is azonos irányba mozogjon, mivel a világ gazdasága egybe van kötve." mondta Obama.

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok mellett áll Kína abból a szempontból, hogy ők is fontosnak tartják a gazdaság élénkítését. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök pénteken biztosította a nagyvilágot afelől, hogy teljesítik a 8 százalékos gazdasági növekedésre szóló ígéretüket, és elég tőkéjük van hozzá, hogy bármikor beindítsanak egy újabb élénkítő csomagot. Oroszország viszont kevésbé mutatkozik lelkes partnernek. Saját csomagjával már így is GDP-je 4,5 százalékát áldozta be, és nem vevő Nagy-Britannia ötletére, hogy szabjanak meg egy átlagos minimum értéket az országoknak a kötelező élénkítő csomagokhoz.

Ilyen eltérő véleményekkel Obamának nehéz dolga lesz, hogy megvalósítsa két kitűzött célját a G-20 csúcson: Egyrészt a szabályozási rendszer reformját tarja fontosnak, ehhez biztosan lesz európai támogatás. Másrészt viszont kétséges, hogy miként fog rávenni mindenkit, az eltérő elképzeléseikkel, hogy legyen egy ,,koncentrált globális kezdeményezés, ami repülőrajtból indítja újra a gazdaságot."