Vágólapra másolva!
A világhálón is szolgáltatást nyújtó pénzügyi intézmények nem készültek fel eléggé az internetes fenyegetésekre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint.
Vágólapra másolva!

A felügyelet a honlapján közzétett tájékoztató szerint a közelmúltban felmérés keretében tekintette át a hazai pénzügyi szervezetek által kínált internetes szolgáltatásokat, és az azokkal összefüggő újfajta kockázatokat.

A PSZÁF a szolgáltatások biztonsága és a visszaélések megelőzése érdekében internet-biztonsági ajánlást készített. Az új szabályozó dokumentum számba veszi, hogy milyen eljárásokat célszerű alkalmazni a kockázatok felmérése és mérséklése, valamint a szektor ellen irányuló internet-biztonsági fenyegetések megelőzése, illetve szabályozott kezelése érdekében.

Az internetes pénzügyi szolgáltatások a globális gazdasági válság dacára is egyre dinamikusabban terjednek Magyarországon és világszerte - állapítja meg a felügyelet. A siker okát abban látja, hogy az internetes szolgáltatások költséghatékonyak és kényelmesek mind a szolgáltatók, mind az ügyfelek számára. Minél nagyobb forgalmat vonz azonban az internetes pénzügyi szolgáltatás, annál csábítóbbá válik a - jól szervezett, technikailag képzett, multinacionális - bűnözői körök számára is.

Az ajánlást sajnálatosan időszerűvé teszi, hogy a gazdasági válság következményeként a szervezett bűnözés kihasználhatja a munkaerőpiacról ideiglenesen kiszoruló rétegeket - állapítja meg a PSZÁF. Az USA Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) a napokban tett közzé figyelmeztetést arról, hogy a válság miatt a munkanélküliek között egyre nagyobb számban válnak elérhetővé - eseti munkadíj fejében - az internetes adathalászathoz elengedhetetlenül szükséges közreműködők.

A bűnözés átmeneti, mennyiségi növekedése válság idején jól ismert tény, amely a kockázatok elemzését és újraértékelését teszi szükségessé, nemcsak a pénzpiac fizikai biztonsága, de az interneten keresztül nyújtott pénzügyi szolgáltatások esetében is - hangsúlyozza a tájékoztató.