Románia: nő a járulék, csökken a fizetés

Vágólapra másolva!
A román kormány a 2009-re szóló költségvetés kiadásainak 20 százalékát az infrastruktúra fejlesztésére kívánja fordítani, 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol, ugyanakkor csupán 5 százalékkal nőnek majd a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak - jelentette be csütörtökön Emil Boc román miniszterelnök, miután az általa vezetett kabinet véglegesítette az államháztartás mérlegének idei tervezetét.
Vágólapra másolva!

A költségvetési tervezet keretösszege 51,16 milliárd euróra rúg, amely a 144,7 milliárdra becsült bruttó hazai termék (GDP) 35,3 százalékát teszi ki. A demokrata-liberálisokból és szociáldemokratákból álló nagykoalíció számításai szerint 2008-ban az államháztartási hiány elérte a GDP 5,2 százalékát. Ennek leszorítására a tervezet több válságkezelő intézkedést is tartalmaz.

Mint Boc közölte, a költségvetési kiadások 20 százalékát az infrastruktúra fejlesztésére fordítják. Ez mintegy 10 milliárd eurónak felel meg. Az újra befektetett profitot adómentessé teszik, de ez a kedvezmény csak 2010-től lép érvénybe.

A gazdaság élénkítése érdekében március végéig a kormány maradéktalanul törleszteni kívánja azt a 2,1 milliárd eurós adósságot, amit Calin Popescu Tariceanu 2008 végén leköszönt kabinetje halmozott fel azzal, hogy a különböző vállalatok szolgáltatásait nem fizette ki.

A kormány arról is határozott, hogy 250 millió euróval feltőkésíti a többségi állami tulajdonban lévő CEC Bankot (a román takarékpénztárat), így támogatva a kis- és középvállalkozásokat.

A kormányfő elmondta: a bér- és a nyugdíjemelés nem haladhatja meg az ez évre tervezett infláció mértékét, vagyis az 5 százalékot. A kabinet a jövő hét elején egyeztet erről a szakszervezetekkel, amelyek a kormányfői bejelentés után máris jelezték: elégedetlenek az 5 százalékos emeléssel. A közalkalmazottak részére az állam nem fogja fizetni a túlórákat, a dolgozók csak szabadnapra lesznek jogosultak a túlórázás fejében. A különböző fizetéspótlékokat, jutalékokat is eltörlik, ezzel - Boc szerint - 20 százalékkal csökkennek a közalkalmazottak esetében a bérköltségek.

A gazdasági válság miatt egyre növekvő munkanélküliség leszorítása érdekében a kormány úgy határozott: 50 százalékkal beszáll a munkanélküliek és az alkalmazottak szakmai képzésébe. Az átmenetileg munka nélkül maradtaknak három hónapig nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük. Ennek ellensúlyozására ugyanakkor 3,3 százalékkal növelik a tb-járulékot valamennyi dolgozó esetében.