Bezúzták az autógyárak a piacokat

Vágólapra másolva!
Mínuszba fordultak az amerikai indexek, az nyersolaj ára pedig 4 év után először 40 dollár alá zuhant, miután a három nagy autógyártó közül kettő bejelentette, hogy leáll a gyártással. A Chrysler tegnap jelentette be, hogy szünetel januárban és a Ford is leállítja a termelést egy extra hétre észak-amerikai gyárában. A General Motors pedig a Wall Street Jornal beszámolója szerint újrakezdte a fúziós tárgyalásokat a Chryslerrel.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Dow 2,5 százalékos esés után 8604,99 ponton, a Nasdaq 2,5 százalékos mínuszban 219,35 ponton zárt.

George Bush délután közölte, hogy nem hagy egy olyan "katasztrófát" Obamára, mint a három gigacég problémájának kezelése. A kormány mérlegeli a rendelkezésére álló lehetőségeket, azután dönt a szükséges lépésekről - fejtette ki Dana Perino kormányszóvivő. Azt is hozzátette ugyanakkor: elképzelhető az is, hogy a cégek csődeljárását indítja meg rendezett keretek között az elnök.

Az olajnak az sem tett jót, hogy az OPEC napi 2,2 millió hordó olajtermelés visszafogásáról döntött januártól. Az olajkartell előző két ülésén már napi 2,0 millió hordóval fogta vissza a termelését, azaz így a szeptemberi szinthez képest a csökkentés összesen napi 4,2 millió hordó.

Az Algériában tartott megbeszélés után az OPEC elnöke azt mondta, hogy március előtt nincs szükség újabb termeléscsökkentésre. Gyengítette az energiahordozó árát, hogy hivatalos adatok szerint a múlt héten tovább nőttek az Egyesült Államok stratégiai tartalékai kőolajból, benzinből és feldolgozott olajtermékekből.