A zlotyval gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint kedden, követve a régiós devizák gyengülését, amelyet a lengyel zloty mozgása váltott ki. Az eurót nem sokkal 18 óra előtt 270 alatt jegyezték, szemben a hétfői délutáni 268,50 forinttal.
Vágólapra másolva!

A lengyel zloty mintegy 2 százalékot gyengült a Citibank lengyelországi leányvállalatának esetleges eladásáról szárnyra kapott hírek hatására.

A román lej 1 százalék körüli, a cseh korona pedig több mint 1 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A magyar deviza euróhoz mért árfolyama a hétfő délutáni 268,50 forintról gyengült, kedden 18 óra előtt nem sokkal 270 forint alatt járt a kurzus.

A forint helyzetét rontotta még a Standard & Poors által hétfőn a szuverén magyar adósbesorolásra adott visszaminősítés negatív hatása is, bár a magyar piacok lassan már immunissá válnak a leminősítésekkel szemben. - derül ki Sörös Csaba keddi piaci kommentárjából.

A Takarékbank elemzője szerint a Pénzügyminisztérium optimizmusa ellenére kevéssé valószínű, hogy teljesül a jósolt 1,8 százalékos GDP-bővülésre vonatkozó prognózis teljesül, hiszen ehhez 1 százalékos negyedik negyedéves növekedés kellene.

Bár a 13. havi nyugdíjak miatt novemberben 244 milliárdos államháztartási deficit várható, a decemberi 65 milliárdos többlettel meglehet az egész évre vonatkozó 3,4 százalékos hiánycél - tette hozzá Sörös, aki úgy véli, az éves inflációt 6,2-6,3 százalékra saccolja. Nem látott tehát olyan új makrogazdasági információ napvilágot hazánkkal kapcsolatban, ami a befektetői várakozásokat jelentősen módosította volna