Jegybanki bejelentéstől zuhan a font

Vágólapra másolva!
A brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre meredek visszaesés várható a Bank of England szerdán kiadott új inflációs jelentése szerint. A brit jegybank drámai előrejelzésének hatására rekord mélységbe süllyedt az egyébként is jó ideje gyengélkedő font az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

A Bank of England szerint a brit hazai össztermék (GDP), éves szintre számolva, 2 százalékkal visszaesik a jövő év első felében. A brit statisztikai intézet múlt hónap végén kiadott előzetes becslése szerint már a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit GDP az előző negyedévhez mérve. A visszaesés ténye nem lepte meg a piacot, mértéke azonban igen: elemzők előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

A szerdai bankjelentés után meredeken gyengült a font: az euró az előző késő esti 81,41 penny után szerdán napközben 82,37 pennyt is ért, ami negatív árfolyamrekord a font szempontjából. A font ugyanakkor 1,5204 dollárig süllyedt az előző esti 1,5374-es záróról.A font meredek értékvesztése jó ideje elkezdődött, mivel a befektetők tömegesen adják fel pozícióikat az egyre rosszabb gazdasági kilátások nyomán. A brit valuta a dollárral szemben 23 százalékot, az euróval szemben 12 százalékot gyengült az év eleje óta. A font az év közepén még 2 dollár felett járt.

A Bank of England monetáris tanácsa a gyorsan sötétedő kilátások miatt a múlt héten drasztikus, 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be; ezzel az irányadó brit központi bankkamat 3,00 százalékra süllyedt. A brit jegybank még nem hajtott végre egy menetben fél százalékpontnál nagyobb csökkentést azóta, hogy a jelenleg is hatalmon lévő munkáspárti kormány 1997-ben - a Labour átütő választási győzelme utáni egyik első intézkedésként - a pénzügyminisztériumról a bankra ruházta át az alapkamat megállapításának jogát.

Mervyn King a szerdai sajtótájékoztatón azonban egyértelműen kijelentette, hogy a Bank of England kész további kamatcsökkentésekre, ha az szükségessé válik. A jelenlegi, 3,00 százalékos jegybanki alapkamat 54 éve a legalacsonyabb; legutóbb 1954. májusban volt ezen szinten az irányadó kamatláb. Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.

Citybeli elemzők már a múlt csütörtöki, sokkszerű kamatcsökkentés után adott előrejelzéseikben azt valószínűsítették, hogy a brit kamatcsökkentési hullámnak sincs vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint jövőre jó eséllyel történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat.