Veres: 300 milliárdos fogyókúra kell

Vágólapra másolva!
Nem csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hanem az Európai Unióval is tárgyal a magyar kormány az ország stabilizációjához szükséges hitelek ügyében - mondta Veres János pénzügyminiszter a köztévében kedd reggel. A politikus azt is hozzátette, hogy az ország elsőszámú tárgyalópartnere mindig az EU volt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter tagadta, hogy létrejött volna az IMF-fel bármifajta megállapodás, és cáfolt minden a sajtóban kedd reggelig megjelent összeget. Az eddig felmerült számadatokat a sajtó találgatásának minősítette.

Ugyanakkor elismerte, hogy az IMF hitelnyújtásához 300 milliárd forintos kiadáscsökkentés szükséges, amelyről ma a parlamenti pártok javaslatait az ötpárti megegyezés érdekében várja. Azt azonban cáfolta a miniszter, hogy az IMF hitelnyújtásának feltétele volna az ellenzékkel és a szakszervezetekkel való megegyezés.

Veres azt is elmondta, hogy az elmúlt hetven év legnagyobb válsága olyan extrém környezetet teremtett, amelyben nem engedhető meg, hogy bizonyos tételeket tabuként kezeljenek - így a tizenharmadik havi juttatásokat sem. A 2008. évi juttatások második felének kifizetése azonban meg fog történni - hangsúlyozta a politikus.

Kiadáscsökkentésre van szükség

A kormánynak a hitelpiaci krízis miatt újra kellett gondolni az ország makropályáját, hogy ehhez tudja illeszteni a költségvetést. Optimális esetben a kormány 1,2 százalékos növekedéssel számol, azonban több forgatókönyv is készült, és ezek közül a legpesszimistább tartalmazza a lehetséges GDP-csökkenést - fogalmazott a miniszter, és hozzáfűzte: ezen forgatókönyvek kényszerítik az Országgyűlést a költségvetés újragondolására (kiadási és bevételi oldalon egyaránt) és a 300 milliárdos kiadáscsökkentő csomag kidolgozására.

Arra a kérdésre, hogy miből szeretné a kormány fedezni a kiadáscsökkentést, Veres János nem adott konkrét információt, mondván, barátságtalan lenne az ellenzékkel szemben, ha az egyeztetés előtt néhány órával a médiából értesülne a kormány javaslatáról.

Egy esetleges adócsökkentés akkor képezhet tárgyalási alapot, ha az ellenzéki javaslat megjelöli annak fedezetét - folytatta a miniszter. A kormánynak jelenleg nincs ilyen javaslata, és az EU tagállamain belül sem ez a szokványos válasz a jelenlegi helyzet kezelésére - nyilatkozta Veres. Az adóegyszerűsítéssel kapcsolatos kormányjavaslatot azonban kormány szerdán benyújtja, így azt még az idén elfogadhatják, azaz a jövő év Veres tervei szerint már egyszerűbb adójogszabályokkal indulhat.