London ellenére akar pénzügyi felügyeletet Barroso

Vágólapra másolva!
Jose Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke szerint a pénzügyi válság alagútjának végén már látható a fény, de a pénzpiacok rendbetétele után azt is biztosítani kell, hogy a piacok ne annyira önmaguk, hanem inkább a polgárok, az üzleti élet javára működjenek. Újra kell gondolni a szabályozásokat és a felügyelet módját is - jelentette ki kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A bizottság elnöke ezzel bizonyos mértékig ellentmondott az EU belső piacért felelős biztosa, Charlie McCreevy véleményének, miszerint nem kellene megregulázni a jelzáloghitelezőket, a fedezeti alapokat és a részvénypiacokat.

Barroso kijelentette, hogy a vezetők javadalmazásra is új javaslatokat terjesztenek majd elő.

Az uniós bizottság elnöke úgy látja, hogy egyetlen európai kormány sem tehet egyedül lépéseket a mostani pénzügyi válság elcsitítására, össze kell hangolni ezeket, mert a mostani válság példátlan, és emiatt példa nélkül álló uniós fellépésre van szükség. Az történt, hogy az "európaiak" összefogtak, igen erős jelzést adtak a piacoknak, ezzel a legjobb reakciót váltották ki, ellentétben azzal, amikor pénzügyminiszterek külön vázolták elképzeléseiket.

Végezetül Barroso bírálta azokat - elsősorban a briteket -, akik komoly ellenállást mutatnak a koordinált pénzügyi felügyelet elképzelésével szemben.