Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal visszaminősítette szerdán a feltörekvő piacokon aktív befektetők által is figyelt Izland szuverén kötvényadósi osztályzatát, valamint deviza-bankbetéti országplafonját a Moody's Investors Service, amely szerint az izlandi kormány súlyos pénzügyi nehézségei most már "nem tekinthetők átmenetinek". Néhány napon belül ez a második izlandi leminősítés valamely nagy nemzetközi hitelminősítő részéről.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Moody's szerdai londoni bejelentése szerint az eddigi "Aa1" - vagyis magasan elsőrendű - kockázati besorolások "A1"-re változnak; ezzel a cég kihagyta a köztes "Aa2" és "Aa3" osztályzati fokozatokat.

Ráadásul a meredeken rontott - jóllehet továbbra is elsőrendű - adósosztályzat is negatív előjelű megfigyelés alatt marad a további leminősítés lehetőségével.

A cég indoklása szerint a szerdai visszaminősítés alapja az a várakozás, hogy a globális hitelválságnak a "túlméretezett" izlandi bankrendszerre gyakorolt hatásai a korábban valószínűsítettnél súlyosabb és hosszabb ideig tartó romlást okoznak az izlandi kormány fizetési egyensúlyi mutatóiban.

A Moody's szerint a várható mély recesszió jó eséllyel jelentős költségvetési hiányokhoz vezet, éles ellentétben az elmúlt évek többleteivel.

Ingatag bankrendszer, nagy kitettség

Izlandot a múlt héten leminősítette a Fitch Ratings is, arra hivatkozva, hogy az izlandi bankrendszer megingása érdemben növelte a makrogazdasági stabilitást és a szuverén hitelképességet terhelő kockázatokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő a hosszú futamú izlandi deviza- és beladósság addigi "A plusz/AA plusz" besorolásait "A mínusz"-ra, illetve "AA"-ra rontotta.

Ezek továbbra is elsőrendű besorolások, jóllehet a devizaadósság osztályzata egyszerre két fokozattal romlott, és az új, "A mínusz" szint után a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB" sáv következik.

Tovább is romolhat a minősítés

A Fitch - a Moody's szerdai döntéséhez hasonlóan - az új izlandi osztályzatokat is negatív előjelű figyelőlistára helyezte.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője, amely a külső finanszírozási kockázatokat meghatározó számos változó - például a bruttó külső finanszírozási igény, vagy az alapszintű folyó egyensúlyi helyzet - figyelembevételével "likviditási sebezhetőségi indexet" állított össze, ennek alapján nemrégiben kiadott londoni jelentésében a tágabb értelemben vett felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdaságának nevezte az izlandit.