Már a Lehmant is ki kellett volna menteni

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers csődbe jutása a felelős a szerteágazó pénzügyi válságért a francia gazdasági miniszter szerint. Az üzleti bizalom romokban hever, csődhullám és recesszió fenyegeti Európát, mert - úgymond - a bank bukása kibillentette egyensúlyából a globális pénzügyi szektort.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Nagy hiba volt veszni hagyni a Lehman Brotherst a múlt hónapban, mivel ez megbontotta a globális pénzügyi rendszer kényes egyensúlyát" - mondta Christine Lagarde francia gazdasági miniszter, hozzátéve azt is, hogy Franciaország nem hagyja cserben az adósait - írja a Reuters.

Európában a második negyedévben már 0,2 százalékos volt a recesszió. Csődhullám fenyeget (Japánt már elérte), és a válság lassan továbbterjed szinte minden ágazatba. A tőzsdeindexek folyamatosan esnek hetek óta, az üzleti bizalom a mélyponton van, és a pénzügyi zűrzavar egyre csak mélyül - fejtegette Lagarde.

A legnagyobb hibát szerinte Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter követte el, azzal, hogy 2008. szeptember 15-én hagyta a Lehman Brothers amerikai befektetési és szolgáltató bankot csődbe menni. A miniszter véleménye szerint ez a lépés vezetett a bankok közötti kölcsönös bizalmatlanság kialakulásához.

Igaz, hogy a Lehman menedzsmentje rossz döntéseket hozott, mégis összefogta a pénzügyi szektor szereplőinek egy részét. "Ha az első dominót eldől, onnantól már nincs megállás" - vélekedik Lagarde, akinek hazája szintén súlyos nehézségekkel küzd.

Franciaország recesszióban

Az Európai Unió második legnagyobb országában recessziós állapotok uralkodnak, a harmadik negyedéves jelentések szerint 0,1 százalékos a francia gazdaság visszaesése. A kiskereskedelmi forgalom csökken, és a lakossági fogyasztás 1,8 százalékkal alacsonyabb, mint egy ével korábban. Szakértők szerint az éves gazdasági növekedés 0,9 százalékra, az eurózóna átlaga alá esik majd.

A francia kormány válságenyhítő lépésként befejezetlen ingatlanok felvásárlását tervezi: 30 ezer ingatlant vehet meg kedvezményes áron, az építőipar lendületben tartásának érdekében, mivel a vállalati beruházások 0,2 százalékkal estek vissza a harmadik negyedévben.

Brit példa

Az üzleti bizalom helyreállítása végett az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden megállapodtak abban, hogy a túl rizikós hitelek akadályt jelentenek a válság kezelésében. Ezért minden életképes vállalatot megmentenek a csődeljárástól, elkerülendő egy újabb Lehman-ügyet.

Lagarde hangsúlyozta, fontos, hogy a kkv-k is könnyen juthassanak a működésükhöz szükséges forrásokhoz. Megfelelőnek nevezte a szerdán bejelentett brit lépést, melynek keretében 350 milliárd dollárt tesznek elérhetővé a hiteligénylők számára.