Nőtt a Zwack bevétele

Vágólapra másolva!
A Zwack Unicum Nyrt. 2007-2008-as üzleti évének első féléves tevékenységének bruttó árbevétele 14,649 milliárd forint volt, amely 1,25 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakáénál.
Vágólapra másolva!

A nettó értékesítés 9,683 milliárd forint volt, amely 2,36 százalékkal haladja meg a bázist. Az export árbevétel 630 millió forint, amely 3,48 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi exportteljesítmény. Volumenben 10 százalék feletti az export értékesítés növekedése, azonban a bázis időszakihoz képest közel 8 százalékkal erősebb forint okozza a lényegesen kisebb árbevétel növekedést.

A társaság nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerinti adózás előtti eredménye 2,057 milliárd forint, amely 2,68 százalékkal magasabb a bázisnál. A fizetendő adó 57 millió forinttal 530 millió forintra emelkedett a tavalyi 473 millió forinttal szemben. Az emelkedés 12,01 százalék volt, az idén először fizetendő szolidaritási adó miatt. Így a társaság adózott eredménye 1,528 milliárd forintra rúg, amely lényegében megegyezik a bázis időszaki eredménnyel. Ez utóbbi 1,531 milliárd forint volt. A közzétett adatok nem auditáltak.

A belföldi értékesítésen belül a gyorsjelentésben szereplő első félévben 1,01 százalékkal emelkedett a saját termelésű termékek forgalma. A prémium termékek árbevétele 5,36 százalékkal nőtt, a minőségi termékek forgalma lényegében a bázis szintjén maradt, míg a kommersz termékeké 8,1 százalékkal csökkent.

A gyorsjelentésben szereplő gazdasági év II. negyedéves bruttó árbevétel a bázissal megegyező, a nettó árbevétel 1,11 százalékos növekedést mutat. A tájékoztatás szerint ez a visszafogott teljesítmény egyrészt az általános kiskereskedelmi forgalom visszaesésének, másrészt a forró nyár okozta fogyasztás-csökkenésnek tudható be. Összességében a belföldi piac mindegyik szegmensében lassulás figyelhető meg a korábbi időszakihoz képest, mely egyértelműen a kormányzati intézkedések fogyasztást csökkentő hatásának eredménye - vélik a menedzsment.

Az úgynevezett forgalmazott termékek árbevétele enyhén, 2,17 százalékkal növekedett a félév során. A bor üzletág árbevétele jelentősen csökkent. Az elmaradás egy részét az előző évben egyszeri alkalommal adódó magas pezsgő-értékesítés okozta, de a bor forgalma is elmaradt a tavalyitól. A forgalmazott termékek üzemi eredménye közel 57 százalékkal növekedett, ez 36 millió forint. Az eredményjavulás nagy mértékben az erősebb forint miatt csökkenő beszerzési áraknak köszönhető.

A tavalyi évit átlagosan meghaladó szabad pénzeszközállomány és a magasabb betéti kamatszint eredményezte a pénzügyi eredmény közel 48 millió forintos, 42,24 százalékos növekedését. Beruházásra 355 millió forintot költött a társaság. A megvalósult beruházások főként pótló jellegűek voltak. Az alkalmazottak létszáma 289, a termelésben tízzel bővítették a létszámot.