Veres: Nem vásárol Mol-részvényt az állam

Vágólapra másolva!
Az állam nem vásárol a tőzsdén Mol-részvényt - közölte Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette, Magyarországon nincs is erre törvényi lehetőség.
Vágólapra másolva!

A miniszter aláhúzta, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen módszerrel szeretnék kivédeni az esetleges ellenséges kivásárlást, mivel az rontaná a tervezett módszer hatékonyságát és a fellépés hatását.

"Ha ismertetném azokat az eszközöket, amelyeket a kormány tervez az ellenséges kivásárlások megakadályozására, akkor rontanám a pozíciónkat" - hangoztatta a pénzügyminiszter.

A magyar szabályozás szerint a részvényvásárláshoz felhatalmazással kellene rendelkeznie valamilyen állami intézménynek, és ez a felhatalmazás csak nyilvánosan születhetett volna meg. Veres János elmondta ilyen felhatalmazás ma nincs, nincs olyan törvényi rendelkezés, amely lehetővé tette volna, hogy bármelyik erre hivatott magyar állami intézmény esetleg részvényvásárlásba fogjon.

A kormány vizsgálja, hogy az Európai Unió egyes tagországaiban jelenleg milyen, az ellenséges kivásárlásokkal kapcsolatos törvények, rendelkezések vannak hatályban és ezekből melyeket lehetne beilleszteni a magyar jogrendbe. "Fontosnak tartom, hogy a jövőben Magyarországon is legyen ilyen szabályozás" - mondta. Kiemelte, hogy egyelőre nem lát sürgető kényszert arra vonatkozóan, hogy már a közeljövőben el kellene fogadni ilyen új szabályt, leghamarabb szeptembertől várható ezzel kapcsolatos törvényjavaslat beterjesztése.

Az ingatlanadóval kapcsolatban elmondta, hogy amíg a kormánynak nincs a következő évi adótörvényekre vonatkozóan kialakult álláspontja, addig nem nyilatkozik a kérdésben, ezt követően azonban a sajtó rendelkezésére áll. Az iparűzési adóval kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy az ehhez hasonló olasz adóval kapcsolatban az Európai Bíróság már kialakította álláspontját, EU-konformnak találta azt. "Nem látok okot arra, hogy a jelenlegi magyar iparűzési adó ellen aggály merüljön fel" - mondta. Az Európai Bíróság ma kezdi tárgyalni a magyar helyi iparűzési adó ügyét, döntés az őszre várható.

A News című osztrák hírmagazin szerint az OMV hét eleji Mol-részvényvásárlásának célja egyértelmű. A 19 milliárd eurós forgalmat lebonyolító osztrák ásványolaj-ipari cég át akarja venni a 11,8 milliárd eurós forgalmú magyart.

A vadászból hamarosan vad lesz, mert ezzel az ügylettel az OMV még kívánatosabbá vált egy jóval nagyobb vetélytárs, a 240 milliárd eurós forgalmú orosz energiaóriás, a Gazprom szemében, amely ugrásra készen áll, hogy részesedést szerezzen az osztrák cégben.

A hetilap "ágazati forrásokból" úgy értesült, hogy a Gazprom már tárgyalásban áll az Abu Dzabi-i tulajdonosokkal, és ha az árban megállapodnak, az üzlet gyorsan nyélbe üthető: az orosz gázóriás pénztárcája duzzad, a konszern csak az idei első három hónapban 1,9 milliárd euró nyereséget termelt. Az OMV részvényesi struktúrája kedvez az Gazprom-elnök, Alekszej Miller ambícióinak. Az osztrák nagyvállalat 30,9 százaléka külföldi tulajdonban van, ehhez járul további 20 százalék osztrák tulajdonú részvénycsomag. A Gazprom bármikor nagyszabású részvényvásárlásokat eszközölhet a szabadpiacon.

A News szerint már az orosz részvényvásárlás menetrendje is készül: ősszel Moszkvába érkezhetnek az első OMV-részvénycsomagok. A hetilap szerint a Gazprom vezetői nem is titkolják érdeklődésüket az OMV iránt. Alekszandr Medvegyev, az orosz nagyvállalat alelnöke legutóbbi ausztriai látogatásakor azt mondta, hogy "érdekes számunkra az OMV-részesedés megvásárlása, ha megérik rá az idő".