Lassan gyűrűzik be a kamatemelkedés

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem reagálnak a jelentősebb magyarországi kereskedelmi bankok arra a hírre, hogy a svájci jegybank csütörtökön - a várakozásoknak megfelelően - 0,25 százalékpontos kamatemelésről határozott.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank vállalati üzletágában a betétek és a saját forrású hitelek döntő része a pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, következésképpen automatikusan átárazódik, a lakossági üzletágban pedig a betéti és a hitel oldalon a versenykörnyezet, a pénzpiaci folyamatok, valamint a várható trendek alapos piaci elemzése előzi meg - közölte az OTP Bank az MTI-vel

"A K&H Bank egyelőre nem lép a kamatemelés hírére, a bank most csupán figyeli a pénzpiaci fejleményeket, és csak a folyamatok elemzése után nézi meg, kell-e valamit reagálni" - mondta az MTI kérdésére Orosz András ügyvezető igazgató.

Az Erste Bank sajtóosztályán is hasonló álláspontról tájékoztatták az MTI-t. Az Erste magyarországi bakcsoportja tagjainál, így a banknál és a lízingcégnél sem változtatnak egyelőre a feltételeken, így a törlesztő részleteken, azaz az Erste Bank nem reagálja le a svájci jegybank lépését.

A Budapest Bank csoportjánál sem lesz most hatása a svájci jegybank döntésének. A pénzintézetnél legkorábban a jövő év januárjában nézik meg a pénzpiaci folyamatok alakulását, és ha szükséges lesz, akkor vizsgálják meg, kell-e módosítani a devizában, így a svájci frankban felvett lakossági hitelek feltételein.

Magyarországon az elmúlt időszakban erősödött föl az a tendencia, hogy a lakáshitelek jelentős részét devizában veszi föl a lakosság, a devizakölcsönök döntő részét pedig nem euróban, hanem a kedvező kamatozás miatt svájci frankban igénylik és veszik fel a lakossági ügyfelek.