Nőnek a devizahitelek törlesztőrészletei

Vágólapra másolva!
A legtöbb pénzintézet ügyfeleinek már a következő hónapban nagyobb törlesztést kell fizetniük devizahiteleik után, máshol viszont csak hónapok múlva lesz érezhető az utóbbi napok forintgyengülésének kedvezőtlen hatása. Akad olyan bank is, amely több évre "elporlasztva" teszi szinte észrevehetetlenné a tehernövekedést. Az [origo] körkérdéséből az is kiderül, hogy a forintválság nem vette el a kedvet a devizahitelektől.
Vágólapra másolva!

Az OTP Banknál minden hónap 4-én az azt megelőző munkanapon érvényes OTP deviza eladási árfolyamon váltja át devizában tartozó ügyfelei havi törlesztőrészletét forintra. Ez azt jelenti, hogy a devizahitelek törlesztőrészleteienek nagyságát a 3-án jegyzett árfolyamok határozzák meg, a két hónap 3-a közötti árfolyamok viszont egyáltalán nem befolyásolják.

Ha valaki például tavaly december 1-jén felvett 5 millió forint svájci frank alapú lakáshitelt 20 éves futamidőre, annak az induló havi részlete 233,71 frank, azaz 38 398 forint volt. A fent leírt módon számolva a törlesztőrészlet januárban 38 146 forintot, februárban 37 854 forintot, márciusban 38 188 forintot tett ki. A március 20-i 167 forintos árfolyam alapján számolva 39 030 forintot kellene fizetni. Így a havi törlesztés 632 forinttal lenne magasabb, mint induláskor és 842 forinttal, mint március elején.

A Merkantil Bank devizában eladósodó ügyfelei viszont csak hónapok múlva érezhetik a forintgyengülés kedvezőtlen hatását, akkor azonban egyszerre nagyobb összeget kell fizetniük a megszokottnál. A bank ugyanis az árfolyamváltozás törlesztésnövelő hatását havonta elszámolja, de csak negyedévente érvényesíti.

A pénzintézet havonta forintra váltja a fizetendő törlesztés nagyságát, miközben az ügyfél a korábban meghatározott összeget fizeti. A bank negyedévente elszámoló levelet küld az esedékes és a fizetett törlesztésekről és csekket a különbözet befizetésére. A törlesztőrészletek különbözetét azonban csak akkor számolják el, ha az eléri a 2000 forintot.

A Merkantil Bank, a törlesztőrészlet nagyságát anyabankjához az OTP Bankhoz hasonlóan a az esedékességének napját megelőző munkanapon érvényes OTP deviza eladási árfolyama alapján határozza meg. Az elszámolás során késleltetés nincs. A deviza árfolyam adott időpontban történő 1 százalékpontos növekedése a törlesztő részlet összegének 1 százalékos nagyságrendű emelkedését vonja maga után.

Ha valaki például tavaly július 15-én kötött a Merkantil Banknál 1 550 000 forint svájci frank alapú gépjármű-finanszírozási szerződést, 4 éves futamidőre 7,60 százalékos ügyleti kamat mellett, akkor januárban 38 810 forint, februárban 38 664 forint, márciusban 39 351 forint volt.