Népszerűek maradtak a devizahitelek

Vágólapra másolva!
A forint utóbbi hetekben tapasztalt, jelentős gyengülése ellenére továbbra is élénk maradt a kereset devizahitelek iránt és egyelőre a bankok nem tartanak attól, hogy ügyfeleik fizetésképtelenné válnak. A hitelfelvevők azonban mérsékelhetik az árfolyamok módosulásából származó kockázatukat.
Vágólapra másolva!

Nem változtak az ügyfelek hitelfelvételi szokásai, noha az elmúlt hetekben gyengült a forint, a deviza alapú hitelek a legkeresettebbek az Erste Banknál - közölte az [origo]-val a pénzintézet. A banknál semmilyen minőségi változást nem észleltek lakáshiteleik állományában sem. A törlesztőrészletek ugyan emelkedtek, de a bank tapasztalati szerint ez nincs hatással sem a visszafizetési képességre, sem a hajlandóságra.

Egy százalékpontnál kisebb mértékben nőtt a fizetésképtelenség valószínűsége az árfolyamváltozás miatt a fedezet nélküli hiteleknél, a fedezettel biztosítottaknál, még kisebb ez az arány - tájékoztatta portálunkat a Raiffeisen Bank. A pénzintézet tapasztalatai szerint az igénylők döntő többsége változatlanul a deviza alapú hitelek iránt érdeklődik, hiszen a forint gyengülése ellenére is kisebb azok törlesztőrészlete.

A forint alapú hitelek közül, az állami támogatású konstrukciók ugyan versenyképesek, ám a törvényi korlátok jelentősen leszűkítik az igénybevevők körét. Ráadásul a devizahitelek felvétele mellett szól az is, hogy egy esetleges, későbbi forinterősödés csökkenti majd a fizetendő törlesztőrészleteket.

Egy átlagos, 6 millió forint körüli hitelt felvevő ügyfélnél, a havi törlesztőrészlet körülbelül 4200-4300 forinttal nőtt a CIB Bank számításai szerint. Szerintük ennyivel nagyobb havi kiadás hatása rövid távon nem befolyásolja érdemben a bank hitelállományának kockázatosságát. Kétségtelen, hogy az árfolyamváltozás miatt a kockázat ugyan nőtt, ám annak hatása - megítélésük szerint - inkább hosszú távon, legalább egy év múlva lesz csak mérhető.

Az átlagosnál kevésbé érinti az FHB Bankot, hogy devizában eladósodott ügyfeleinek magasabb törlesztőrészleteket kell fizetniük a forint gyengülése miatt. A pénzintézet hitelállományában ugyan fokozatosan növekvő, ám ma még viszonylag kis arányt képviselnek a deviza alapú lakáshitelek. Míg 2006. március 31-én, a magyar háztartások teljes lakáshitel állományának körülbelül 23-24 százaléka volt deviza alapú, addig az FHB Banknál jóval a20 százalék alatti ez az arány.

A pénzintézet szakértői szerint nehéz megmondani, hol van az ügyfelek kockázatviselésének a határa. Ha valaki fél évvel ezelőtt vett fel 5 millió forint nagyságú, svájci frank alapú, 15 éves futamidejű hitelt, annak most mintegy 2700-2800 forinttal magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie.

Az FHB Banknál felhívták a figyelmet arra, hogy új lakás vásárlásakor, építésekor már régóta olcsóbbak a forint alapú hiteleik, mint a deviza alapúak, de az utóbbi hetekben már volt olyan nap, amikor használt lakásra is érdemesebb volt forint alapú támogatott kölcsönt felvenni.

Számításaik szerint frank alapú hiteleknél körülbelül 175 forintos frankárfolyam az, amikor 20 éves futamidőnél jobban megéri forintkölcsönből venni használt lakást. Új lakásnál körülbelül 163-164 forintos frankárfolyamnál következett be ez a fordulat.