Privatizálná a Volánt, a postát az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Folytatná a privatizációt a liberális párt. A Liberális Gazdasági Tanács azt szeretné, ha nem csak a konvergenciaprogramban szereplő állami vállalatok kerülnének magánkézbe. Az SZDSZ listáján olyan cégek szerepelnek, mint a Szerencsejáték Zrt, a Volán, a Magyar Posta vagy az MVM. A Fidesz és az MDF azonnal élesen bírálta a Kóka János által bejelentett elképzeléseket.
Vágólapra másolva!

A Liberális Gazdasági Tanács azt szeretné, hogy ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is - közölte Kóka János szombaton Budapesten, a testület tanácskozását követően.

Az SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter évi több százmilliárd forintos bevételt remél a most még állami kézben lévő vállalatok eladásából. Az így befolyt pénzt az államadósság csökkentésére kellene költeni - mondta Kóka János.

A politikus szerint azért indokolt ezen cégek privatizációja, mert a magánkézben lévő vállalatok jobban működnek, mint az államiak. A nyereséges állami cégeket pedig azért érdemes eladni, mert azokért több pénzt lehet kapni. Kóka János hangsúlyozta, hogy olyan stratégiai cégek eladása, mint például a Paksi Atomerőmű, nem került szóba.

A Fidesz szombaton közleményben reagált a privatizációs tervekre. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője azt közölte: a szocialista-szabaddemokrata kormányok már szinte mindent eladtak Magyarországon, ami mozdítható volt, ennek ellenére az államadósság folyamatosan nőtt.

A MDF pedig azt közölte: bár a párt mindig is támogatta az ésszerű privatizációt, nem látnak garanciát arra, hogy a privatizációs bevételeket ésszerűen használják fel. Az Hock Zoltán közleményében az Állami Számvevőszék héten közétett vizsgálatára hivatkozott, amelyből szerinte az derült ki, hogy a Budapest Airport privatizációjából származó négyszáz milliárdos bevételt nem az államadósság csökkentésére fordította kormány, hanem felélte.

MTI/[origo]