India beszáll az orosz olajüzletbe

Vágólapra másolva!
Huszonötmilliárd dollárt fektet be India az orosz olajiparba. A dél-ázsiai ország jelezte, hogy részvényeket vásárolna több vezető orosz olaj- és földgázcégben. Szakértők szerint lehetséges, hogy India hosszú távú ajánlatot küldött az oroszoknak, és a 25 milliárd dollárt 10-15 év alatt áramoltatnák az orosz olajiparba.
Vágólapra másolva!

Huszonötmilliárd dollár értékben vásárolna részesedést India orosz olajcégekből. Új-Delhi ajánlatát Máni Sankár Ajar olajipari miniszter személyesen vitte Moszkvába. A Vedomosztyi orosz napilap értesülései szerint korábban egy levél is érkezett Indiából Mihail Fradkov orosz miniszterelnöknek.

A levél szerint India a Jukosz legnagyobb leányvállalaltábaól, a Jugansznyeftygazból vásárolna részesedést, de az állami tulajdonú Rosznyefty Northern Oil nevú leányvállalata is érdekli. Ezen kívül a legnagyobb indiai olajcég, az ONGC szeretne beszállni a Szahalin 3 olajmező megnyitásába a Távol-Keleten.

Az ONGC már rágóta érdeklődött a Juganszknyeftygaz iránt: a cég részt akart venni a Jukosz-leány 2004. decemberi elárverezésén is, azonban az utolsó pillanatban töröltette magát az ajánlattevők listájáról. Jelenleg kétmilliárd értékű részvény felvásárlásáról folynak tárgyalások - tudósít a Mosnews.

Orosz szakértők szerint az indiai ajánlat nem azonnali egy összegben való kifizetésre szól. Az orosz lapok hírmagyarázata szerint a 25 milliárd dollár 15-20 év alatt áramlana az orosz olajiparba.