Pénzhez juthatnak az Enron-hitelezők

Vágólapra másolva!
Michael Kopper volt Enron-alkalmazott beismerő vallomása nyomán az energetikai óriáscég hitelezői bírósághoz fordultak annak érdekében, hogy a magát bűnösnek valló pénzügyi szakember által a hatóságoknak visszafizetett pénzt megszerezzék. A hitelezők a per megnyerése esetén 12 millió dollárt kapnának vissza összesen 50 milliárd dolláros követelésükből.
Vágólapra másolva!

Az Enron hitelezői hétfőn keresetet nyújtottak be a szövetségi bíróságra, mert úgy vélik, hogy a Michael Kopper által az amerikai hatóságoknak visszajutatott 12 millió dollár őket illeti - írja a BBC. Érvelésük szerint Kopper bevallotta, hogy ennyi pénzzel károsította meg az Enront, vagyis a csődeljárás nyomán az Enron hitelezőit. Az ügy többi érdekeltjének jogi képviselője egyelőre nem nyilatkozott a keresetről.

A BBC emlékeztet: az Enron tavaly decemberi összeomlása nyomán a cég piac értéke 68 milliárd dollárral csökkent, ötezren maradtak munka nélkül, és az alkalmazottak nyugdíjpénztára 800 millió dolláros veszteséget szenvedett.

Michael Kopper, az Enron pénzügyi részlegének munkatársa a múlt héten beismerte: törvényellenesen három tranzakció során 12 millió dollár „tisztára mosásában” vett részt Andrew Fastow pénzügyi igazgató segítségével. Kopper a pénzt befizette az igazságügyi tárca és a tőzsdefelügyelet számlájára, és beleegyezet abba, hogy segíti az ügyészek munkáját. Ennek ellenére a bíróság akár további 12 millió dollár megfizetésére kötelezheti és 15 éves börtönbüntetésre ítélheti. Kopper az első vállalati alkalmazott, akit büntetőjogilag felelősségre vonhatnak vállalati csőd miatt.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Bush az Enron gépét használta kampánya idején
(2002. augusztus 2.)

Menesztették a Merrill Lynch Enront leminősítő elemzőjét
(2002. július 30.)

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(az Üzleti Negyed összeállítása)