A "jéghideg földgáz" igazi üzletet jelent

Vágólapra másolva!
Bár a Föld kőolajtartalékai még az óvatos becslések szerint is vagy 80 évre elegendők, világszerte egyre több figyelmet szentelnek az eddig elhanyagolt energiahordozók hasznosítására. Utóbbiak közé tartozik a cseppfolyósított gáz is, mely előtt hatalmas jövő áll. Piaca 1990 óta évente majdnem 7 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az olajárrobbanást megelőzően, a hatalmas bevételek árnyékában az arab olajmezőkön nemes egyszerűséggel elégették a nem sokra tartott gázt. Az azóta eltelt harminc évben sok minden megváltozott. Felértékelődött a tiszta energia, a környezetvédelmi szempontok is egyre dominánsabbá válnak. Az energiatermelés és a közlekedés területén is egyre inkább terjed a földgáz felhasználása.

Szállítás -130 fokon

A földgáz mínusz 130 fokra hűtve cseppfolyós állapotba kerül. A folyékony gáz (LNG) egy egysége hatszázad annyi helyet foglal el, mint légnemű állapotában, és a víz súlyának csak 45 százalékát nyomja. Ebben az állapotában tehát logikus hajón szállítani, speciális dupla falú tartályokban. Az LPG-t szállító tankerek tömzsi felépítésűek. A fokozott robbanás- és gyulladásveszély miatt rendkívüli biztonsági előírásokat kell betartani szállításkor. A veszélyeken a rakétatechnológiából adaptált technikák alkalmazásával mára a balesetveszélyt gyakorlatilag a minimálisra sikerült redukálni.

A piac méretére és növekedésére jó példa Olaszország. A szigorodó környezetvédelmi előírások és a növekvő fogyasztás következménye, hogy - a kormány előrejelzése szerint - a 2001-es 61 milliárd köbméteres igény 2015-re 101 milliárd köbméterre nő. A ma legnagyobb európai termelők közé tartozó Egyesült Királyság 2003-ra fogyasztása 80 százalékát (mintegy 100 milliárd köbmétert) importból kell, hogy fedezze.

Eladók pedig bőven vannak

Algéria a sok éve tartó polgárháború ellenére vonzza a külföldi befektetőket: a British Petrol eddig kétmilliárd dollárt fektetett az itteni földgázmezők kiaknázására. Az európai piacra tör Oroszország, amely már most is "teljes ellátást" biztosít a magyar, lengyel, osztrák fogyasztónak. A legnagyobb piac, Németország is jelentős vevője, nem véletlenül vásárol a gázóriás Ruhrgas időről időre Gazprom- részvényeket.

Van azonban olyan térség, ahova messziről kell a földgázt szállítani

A légnemű állapotban kissé sok helyet elfoglaló földgázt összesűrített állapotban gond nélkül lehet szállítani - bárhová a világon. Legegyszerűbb a hűtés. A cseppfolyósított gáz (Liquid Natural Gas, LNG) szállítására épült csővezeték-kikötői kapacitások, a szállító tankerek óriási piacot jelentenek a gázüzletből eddig kimaradt országoknak. A legjobb példa Ausztrália, amely ma kétmilliárd dollárt kasszíroz a folyékony energiahordozó szállításából a távol-keleti régióba, ahol meglehetősen szűkösek a készletek.

Az év üzlete lehet a csütörtökön kötött megállapodás, miszerint Ausztrália 25 éven át a kínai Guangdong tartománynak szállít energiát, mintegy 11-14 milliárd dollár értékben. A példa ragadós, kisebb országok, mint a korábban legfeljebb a turizmusból élő Trinidad is beszáll az üzletbe. A British Petrol már eddig is a szigetről szállított gázt az USA-ba, ám néhány napja a trinidadi kormány a japán pénzügyi segítségét is kérte gázmezői feltárásárhoz, kitermeléséhez és a cseppfolyósításra alkalmas kapacitások kiépítéséhez.

A válasz a több százmillió dolláros projektre egyértelmű igen volt. Az Australia LNG társaság szerint 1990 óta a világ LNG-kereskedelme évi 6,7 százalékkal nőtt, így az ausztrál kormány a leggyorsabban növekvő koreai és japán piacon kívül a ma leginkább széntüzelésű erőműveket használó Kínára kíván összpontosítani.

Rajczy Gábor

(Magyar Hírlap)