<P class="MsoNormal">Lejtmenetben a világ tőzsdéi

Vágólapra másolva!
Hiába gyorsabb a vártnál az amerikai gazdaság növekedése, a New York-i részvényindexek tavaly őszi szintjükre estek vissza. A legfontosabb mutató, a Dow Jones ismét a 10 ezer pontos lélektani határ alá került. A piac szkeptikus a makroadatokkal kapcsolatban, a befektetők sokkal inkább az elkeserítő vállalati eredményekre koncentrálnak. A tengerentúli rossz hangulat az öreg kontinens börzéin is érezteti hatását.
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-ei terrortámadás óta a legrosszabb időszakukat élik a New York-i értékpapírpiacok. Az elektronikus Nasdaq-piac irányadó Composite indexe bő egy hét alatt több mint 8 százalékot zuhant. A hagyományos ipart tömörítő Dow Jones ipari index vesztesége ugyan nem volt több 4 százaléknál, ezzel azonban a nemzetközi tőzsdék leghíresebb barométere, a lélektani 10 ezer pontos határ alá süllyedt. Az amerikai lejtmenet negatívan befolyásolja az európai börzéket is - emlékeztet Tóth Gyula, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője.

Mindezt első látásra ésszerű érvekkel szinte lehetetlen megindokolni. Hiszen a múlt pénteken publikált amerikai negyedéves GDP-adat szinte hihetetlen, 5,8 százalékos növekedést mutatott. Majd egy százalékkal többet, mint amire a piacon számítottak. A részletek azonban nem ilyen jók. A végfogyasztás ugyanis visszaesett, tehát a növekedést a tavalyi recesszióban példátlanul megcsappant raktárkészletek feltöltése és néhány nagyobb állami kiadás gerjesztette, nem pedig az Amerikában olyan fontos lakossági fogyasztás.

A tőzsdei befektetők változatlanul attól félnek, hogy a gazdasági növekedés hiába indul be, a vállalatok a már javuló makrogazdasági környezetben sem képesek a profit növelésére - indokol Nagy Gábor, az Eastbrokers elemzője. A Standard and Poor's 500-ast alkotó, első negyedéves eredményeiket eddig közzétevő cégek 86 százaléka teljesítette terveit, ennek fő oka azonban az volt, hogy a tavalyi recesszió idején az előrejelzéseket meredeken csökkentették.

A következő időszakra szóló prognózisok 39 százaléka pozitív, 43 százaléka negatív. A jó előrejelzések zöme a kis- és közepes cégektől érkezett, a nagyvállalatok kilátásai legjobb esetben is csak "vegyesek". Elég ha csak három - más-más ágazatból származó - példát említünk az elmúlt napokból.

- Az Ericsson részvényeinek értéke meredeken zuhant, miután a svéd mobilgyártó veszteségről számolt be az idei első negyedévben, és 2003-ig nem is vár egy fillér hasznot sem.
- Az olajszektort a csökkenő világpiaci olajárak mellett az Exxon Mobil eredménye is megviselte: a tőzsdén jegyzett legnagyobb olajtársaság részvényenkénti nyeresége jelentősen leapadt, és jóval a várakozások alatt alakult.
- Végül a leginkább figyelmeztető példa az AOL Time Warneré: a médiagigász a gazdaságtörténet egyik legnagyobb negyedéves veszteségét (több mint 50 milliárd dollár!) produkálta. Amíg a nagy cégek nem kecsegtetnek jobb eredményekkel, a tőzsdék nem várhatnak sok jót - ez a vélemény immár általánosnak mondható a nemzetközi börzevilágban.

Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Tőzsde
(az Üzleti Negyed rovata)