Mégsem lesz népszavazás Görögországban, Papandreu bizalmi szavazásra készül

Események

G20, EU-csúcs, gazdasági konferencia, Cannes, Görögország, államcsőd, gazdasági válság, George Papandreou bejelentése
Vágólapra másolva!
Visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét a görög kormányfő, meg nem erősített források szerint pedig már kész lemondani is, ha megnyeri a pénteki bizalmi szavazást. A görög fejleményekről tárgyaltak a G20-as országok vezetőinek csúcstalálkozóján Cannes-ban is. Korábban Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is figyelmeztette a görög kormányfőt: Görögország nem kap pénzt, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül75 bejegyzés
10:35
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Repedezik a görög kormány

A pénteki bizalmi szavazás előtt repedezni látszik a görög kormány egysége, s ez felhevíti a görög válságot. Evangelisz Venizelosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy az euróövezeti tagság a görög nép "történelmi vívmánya", ezért nem szabad azt kétségbe vonni egy népszavazással. Jeórjiosz Papandreu kormányfő azonban szerdán kiállt a népszavazási kezdeményezés mellett a német és a francia kormányfővel tartott egyeztetése után.

A Guardian szerint a kormányfő lehetséges utódaként kezelt Venizelosz véleménye "bombaként" hatott, mivel pénteken bizalmi szavazást tartanak a görög parlamentben. Amennyiben a két mandátumos többségben lévő kormánypárt nem lesz egységes, úgy a kormány megbukhat, amely veszélybe sodorná a görög válságkezelést és szinte biztossá tenné görög csődöt.

10:40
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Eséssel nyitottak az európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék szerdai emelkedése után az európai piacok veszteséggel kezdték a kereskedést. A londoni FTSE 100 1,3, a francia CAC 40 2,6, a német DAX 2,2 százalékos mínusszal kezdett, igaz később kissé javítani tudott.

10:41
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Esésben az OTP

A szerda 6 százalék fölötti esés után az OTP csütörtökön is gyengüléssel kezdett. Közel fél órával a nyitás után 2,9 százalékos mínuszban volt, míg a második legjelentősebb papír, a Mol 1,1 százalékosban. A Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX 2 százalék fölötti gyengülésben volt.

10:52
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Inog Berlusconi széke

Az olasz kormány is a túléléséért küzd - írta a Guardian. A Reuters szerint Berlusconit az ellenzék megpróbálja majd elmozdítani. Ez a politikai bizonytalanság az olasz kötvények árazásában is megmutatkozik, a tízéves olasz állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek. (Ez azt jelzi, hogy Olaszország drágábban tudja finanszírozni magát.)

10:59
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel: Az euró fontosabb, mint Athén

Nicolas Sarkozy és Angela Merkel elhatározták, hogy az eurózóna nem ad pénzt Görögországnak addig, amíg el nem dől, hogy a déli tagállam akarja-e használni tovább a közös pénzt. A német kancellár egyenesen azt mondta: "inkább Görögország tagsága mellett szeretnénk stabilizálni az eurózónát, mint nélkülük, de az euró stabilitásának célja ennél fontosabb". Sarkozy is csatlakozott: "Görög barátainknak el kell dönteniük, hogy velünk akarnak-e tovább utazni".

11:05
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a görög kormány

A Guardian szerint rendkívüli ülést hívott össze Jeórjiosz Papandreu kormányfő magyar idő szerint 11 órára. A brit lap szerint ez felerősíti a félelmeket, hogy a görög kormány elveszíti a parlamenti többségét, miután egy szocialista képviselő jelezte, hogy ő nem fogja támogatni Papandreut, így már csak egyfős a kormánypárt többsége.

11:09
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Esik az eső Cannes-ban

A Financial Times helyszíni tudósítója szerint a világ húsz vezető államát tömörítő G20-csúcs helyszínén, Cannes-ban a gazdasági állapotokat jól jellemző az időjárás: folyamatos, szitáló eső van a mediterrán francia városban.

11:17
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Obama megérkezett Cannes-ba - kép

Forrás: AFP

11:24
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Javított a BUX

A csütörtöki nyitás után esni kezdett az OTP. A bankpapír árfolyama bő egy óra kereskedés alatt több mint 100 forinttal, 3132 forintig esett, majd némileg javítani tudott. A BUX is javított a kezdés óta, fél tizenegykor 1,3 százalékos mínuszban volt.

11:40
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Szervezkedik a pénzügyminiszter

A Guardian azt írta, a görög pénzügyminiszter "válságtanácskozást" tart egyes kormánytagokkal a minisztériumában. Venizelosz 2007-ben Papandreu kihívója volt a szocialista párt vezetésére, de a végül győző Papandreu barátjának tudja pénzügyminiszterét. Ezzel együtt Venizeloszt a kormányfő lehetséges utódjának tartják. A miniszter szervezkedése alapján a lap úgy véli, a politikai folyamatok gyorsan zajlanak majd. Magyar idő szerint tizenegy órakor rendkívüli kormányülést tartanak, miközben egy kormánypárti képviselő már jelezte, hogy nem fogja támogatni Papandreut a pénteki bizalmi szavazáson - így azonban már csak egyfős többsége van a görög kormánynak. (Venizelosz nemtetszését fejezte ki, de arról nem szólt, hogy hogyan voksol majd a bizalmi szavazáson.)

11:50
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy és Obama kezdte a párbeszédeket

Informális találkozók előzik meg a délután kezdődő G20-csúcsot. Először Nicolas Sarkozy francia elnök fogadta Barack Obama amerikai elnököt, majd európai vezető politikusokkal találkozik Obama, köztük Angela Merkel német, José Luiz Zapatero spanyol és Silvio Berlusconi olasz kormányfőkkel. A G20-csúcs délután egy órakor kezdődik.

Forrás: AFP

12:01
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

FT: Népszavazással is elkerülhető a görög csőd

Szűkös határidőkkel, de megoldható a görög állam finanszírozása a népszavazás megtartásával is - írta a Financial Times. Ugyan az európai vezetők szerdán úgy nyilatkoztak, hogy nem fizetnek Görögországnak, amíg nem dönti el, akar-e az eurózóna tagja maradni, a következő görög kamatfizetés csak december 19-én esedékes, vagyis, ha a görögök december 4-én elfogadják az uniós segítség feltételeit, akkor Görögország fizetni tudja tovább az adósságát. Azonban ehhez arra is szükség lenne, hogy a görög kormány ne bukjon meg a pénteki bizalmi szavazáson.

12:07
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Obama megmosolyogtatta Sarkozyt

Barack Obama a Sarkozyvel tartott egyeztetése után rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen megerősítette, hogy az Egyesült Államok az európaiak partnere marad a problémáik kezelése során. A két elnök a találkozón külpolitikai ügyeket is érintett, Obama szerint egyetértettek abban, hogy fenntartják a nemzetközi nyomásgyakorlást Iránra, hogy az teljesítse kötelezettségeit. Obama a Financial Times szerint mosolyt csalt Sarkozy arcára azzal, hogy azt mondta: "biztos vagyok benne, hogy Giulia az édesanyjára hasonlít inkább, mint az édesapjára". Ezzel az amerikai elnök Sarkozy nemrég megszületett Guilia nevű lányára utalt.

Forrás: AFP

12:19
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Kína "megértést" kér 100 milliárd eurójáért

Li Dao-kui, a Kína a Világgazdaságban Központ igazgatója, a kínai jegybank tanácsadója a Le Figaro francia lapnak azt nyilatkozta, hogy Kína mintegy 100 milliárd euróval tudja támogatni az eurózónát - írta a Wall Street Journal. A tanácsadó szerint két feltételt kell teljesíteniük az európaiaknak a segítségért cserébe: az egyik szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt hatékony intézménnyé kell alakítaniuk, a másik pedig, hogy komoly garanciákat ad. A lap feltette a kérdést, hogy kér-e Kína valamit még cserébe. Li azt válaszolta: "nem volna ésszerűtlen azt kérni, hogy legalább egy kicsit értsék meg a kínai érdekeket".

12:23
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Felháborodtak a németek a görögökön

Nemcsak a német politikusok, de a lakosság körében is egyre nagyobb a felháborodás Görögország, illetve az ország megsegítését célzó mentőcsomagról tervezett népszavazás miatt. Egy csütörtökön publikált felmérés szerint a német lakosság túlnyomó többsége határozottan elutasítja Görögország megsegítését, illetve azt, hogy ennek keretében Németország akár egyetlen cent garanciát is vállaljon. Elhangzottak olyan követelések is, hogy a tervezett segítségről Németországban rendezzenek referendumot. (MTI)

12:28
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu mellett az európai szocialisták elnöke

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke a szocialista görög kormányfő segítségére kelt levelében. Szerinte Papandreut abban kéne támogatni, hogy a népszavazás sikeres legyen. Arról is írt, hogy szerinte a görögöknek, akik már így is rendkívüli áldozatokat hoztak, joguk van szabadon dönteni.

12:37
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Egységkormányra készül a görög ellenzéki vezér

Szotirisz Hatzigakisz, a legnagyobb görög ellenzéki párt elnökhelyettese nyílt levélben kérte fel Antonisz Szamaraszt, a párt elnökét, hogy kezdje meg a tárgyalásokat egy nemzeti egységkormány létrehozására, amely a lehető legtöbb párt részvételével jönne létre. Szamarasz szóvivője csak annyit közölt csütörtökön, hogy "szorosan követjük az eseményeket, és mérlegeljük a válaszunkat". Az ellenzéki vezér tehát nyíltan nem ismerte el, hogy egységkormányt alakítana, de a pártból nyilatkozó források szerint éppen erre készül - írta a Wall Street Journal.

12:50
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Fogy a levegő Berlusconi körül

Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő népszerűségi mutatója 22 százalékra olvadt - írta a Guardian. De nem ez az egyetlen rossz hír, amivel a miniszterelnöknek küzdenie kell. Állítólag a pénzügyminisztere azt mondta Berlusconinak, hogy egyedül lemondásával tudná kihúzni a gödörből Olaszországot. Eközben Giorgio Napolitano olasz államfő ellenzéki pártvezetőkkel találkozott, ami arra utalhat, hogy az államfő egy új, "technikai" vagy szakértő kormányt kérhet fel a válság kezelésére. Berlusconi a csütörtöki G20-ról hazatérve elkezdhet egy jövő heti bizalmatlansági szavazásra felkészülni.

Forrás: AFP

12:58
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Sajtósok állták Barroso és Van Rompuy útját

Csúszik José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy sajtótájékoztatója, a Guardian szerint azért, mert az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió elnöke nem tudott bejutni a sajtó munkatársai miatt a terembe.

13:04
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy: Komolyan azt hiszi, hogy szórakozunk?

"Komolyan azt hiszi, hogy Merkel asszony és én szórakozásból tesszük, amit teszünk? Ha az első vonalban vagyunk, azért tesszük, mert ez a dolgunk. Nem igazán jó ott lenni mostanság, de erre van szükség" - így kelt ki Nicolas Sarkozy a baloldalt támogató Liberation francia újság munkatársának a szerda esti tárgyalás után. A Financial Times tudósítója szerint egy ponton Sarkozy szinte felforrt, annyira frusztrált volt.

13:16
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Összeomlás szélén a görög kormány

A görög pénzügyminiszter szembement Papandreu miniszterelnökkel, majd megbeszélést tartott a kormányfő nélkül több kormánytaggal, egy kormánypárti képviselő jelezte, hogy nem támogatja a kormányfőt a pénteki szavazáson, és kilép a pártból (így már csak egyfős többségük maradt a szocialistáknak), a görög kormány rendkívüli ülést tart - ezekből a jelekből a Guardian azt szűrte le, hogy az összeomlás szélére került Papandreu kormánya.

Bár a lap helyszíni tudósítója először azt írta, hogy Barroso és Van Rompuy sajtótájékoztatója a túlzsúfolt konferenciaterem miatt csúszott, most helyesbített: a két politikus még a tanácskozáson ül, vélhetően a görög kormányülés híreire várva.

13:19
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Obama Merkelnek suttog - kép

Forrás: AFP

13:23
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Csúszott a sorsdöntő kormányülés

Csúszással kezdődött a görög rendkívüli kormányülés is - írta a Guardian. Közben egy újabb kormánypárti képviselő lázadt fel Papandreu kormánya ellen. Szerinte a miniszterelnöknek egységkormányt kéne összehívnia, amely elfogadtatná az uniós csomagot, majd új választást kiírnia.

13:32
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Aki eldobja az eurót, az kilép az EU-ból is

Nem léphet ki egy ország az eurózónából anélkül, hogy kilépne az Európai Unióból az Európai Bizottság állásfoglalása szerint - írta a BBC az AFP hírügynökség jelentése alapján.

13:35
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Elmarad a Barroso-Rompuy sajtótájékoztató

Hivatalosan is bejelentették, hogy Barroso és Van Rompuy még a tanácskozáson van, ezért a kiírt sajtótájékoztató elmarad. A szóvivő szerint ha az egy órakor kezdődő programig mégis lenne idő nyilatkozatra, akkor csak egy állásfoglalást fognak felolvasni, kérdésekre nem lesz mód.

13:45
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Trombitaszó és szitáló eső Cannes-ban

A francia katonai zenekar trombitálása mellett érkeznek a vezetők a G20-csúcsra Cannes-ba. A francia elnök, Nicolas Sarkozy szitáló esőben fogadta többek között Barack Obama amerikai elnököt, Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és David Cameron brit miniszterelnököt.

13:55
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Bill Gates is ott van Cannes-ban

Forrás: AFP

13:57
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A görög kormányfő lemondásáról pletykálnak

A görög állami tévére hivatkozva a Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy a görög miniszterelnök a kormányülés után látogatást tesz a görög elnöknél. Twitterezők azt pletykálják, hogy Papandreu le fog mondani.

14:08
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconit bekiabálásokkal fogadták

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Vnai1HYMruWZOwVh
14:17
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: Lemond a görög kormányfő

A BBC értesülése szerint Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő fél órán belül elmegy az államfőhöz, felajánlja lemondását, és egy koalíciós kormányra tesz javaslatot.

Az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia párt vezetője, Antonisz Szamarasz azt mondta, egy új, ideiglenes és átmeneti kormány alakítását kéri különleges mandátummal, hogy új választásokat írjanak ki, és elfogadják a görög segélycsomag feltételeit a jelenlegi parlamenttel.

Az események arra utalnak, hogy nem tartják meg a Papandreu által hétfő este javasolt népszavazást a segélycsomagról.

14:33
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Örül a piac a görög kormány távozásának

Az európai piacok veszteségekkel nyitottak, ezután azonban gyors emelkedésbe kezdtek, kora délután már tekintélyes pluszban voltak. Ennek oka a görög politikai bizonytalanság fokozatos oldódása, mivel reggel óta egyre több jel utalt arra, hogy megbukik a görög kormány, kora délután a BBC már úgy értesült, hogy Papandreu kormányfő az államfőhöz tart, hogy benyújtsa lemondását. Az ellenzék vezetőjének bejelentése arra utal, hogy a görög segélycsomagot népszavazás nélkül elfogadja a görög parlament, vagyis a görög államcsőd egyik fontos bizonytalansági eleme megszűnik.

A londoni FTSE 100 fél kettőkor 0,75, a francia CAC 40 2,4, a német DAX 2,6 százalékos pluszban volt.

14:37
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Beragadt a BUX és az OTP

A Budapesti Értéktőzsde egyelőre nem követi a nyugat-európai mozgásokat. Bár a kereskedés korai szakaszát jellemző esésből lefaragott a BUX, a görög hírek fél kettőig nem emelték az indexet, az BUX mínusz 1,4 százaléknál járt. Az OTP 4 százalék fölötti veszteséget mutatott.

14:39
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: Egy bankárt javasol maga helyett Papandreu

A BBC athéni tudósítója szerint Papandreu, aki az államfőhöz tart beadni lemondását, Lukasz Papademosz "veterán bankárt" javasolja maga helyett egy nemzeti egységkormány vezetésére.

14:49
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"Megsemmisültünk"

"Katasztrófába vezettek minket. Csődben vagyunk. Megsemmisültünk. Az egyetlen kiút, hogy új választásokat tartunk. Új vezetést az országnak!" - mondta egy görög gyümölcsárus a Guardian tudósítójának.

14:52
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Kamatot csökkentett az európai jegybank

Az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén 1,5 százalékról 1,25 százalékra mérsékelte az irányadó kamatrátát. A görög bizonytalanság oldódásával erősödő euró menetelését ez megállította. Az euró mozgását a forint is követte: délelőtt 304 forintig ment az euró, 250,6 forintig a svájci frank, majd megtorpant az árfolyam.

Az EKB kamatdöntő ülésén első alkalommal elnökölt az új vezető, Mario Draghi. A piacok kamattartást vártak, ezért a jegybanki döntés meglepőnek számít.

15:03
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Egységkormányt akar 30 görög képviselő

A Reuters értesülése szerint 30 görög képviselő, vegyesen kormánypártiak és ellenzékiek, aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben nemzeti egységkormány felállítását kérték.

15:10
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia pénzt ad az IMF-nek

David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia növeli részvételét a Nemzetközi Valutaalapban, vagyis újabb forrásokat biztosít az intézmény számára. "Legyünk világosak. Amikor a világ válságban van, helyes lépés azt mérlegelni, hogy erősítsük meg az IMF-et. Azt az intézményt, amelyet a britek alapítottak" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia nem száll be közvetlenül az euró megmentésébe.

15:18
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Roubini: Váratlan, de korrekt a kamatvágás

Nouriel Roubini, a válság előrejelzéséről elhíresült közgazdász azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy (Mario) Draghi megkezdte munkáját egy "váratlan, de korrekt és szükséges" lépéssel. Az Európai Központi Bank Draghi által először elnökölt kamatdöntő tanácsa 1,5-ről 1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatát.

15:20
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu tagadja, hogy lemond

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő a görög állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy nem mond le - írta a BBC. A brit közszolgálati médium korábban azt írta, hogy a miniszterelnök az államfőhöz megy, benyújtja lemondását, és javaslatot tesz egy koalíciós kormányfőre.

Forrás: AFP

15:41
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Az államfő "egyelőre" nem fogadja Papandreut

A görög államfő irodája azt közölte, hogy a köztársasági elnök "egyelőre" nem tervezi, hogy találkozzon Papandreu kormányfővel.

15:46
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Az Unióból is kilép, aki eldobja az eurót

A BBC szerint az Európai Bizottság szóvivője megerősítette az AFP korábbi értesülését, azaz, hogy nem lehet kilépni az eurózónából anélkül, hogy az ország elhagyná az Európai Uniót. A szerződések nem teszik lehetővé az eurózónából való kilépést, arra azonban van jogi lehetőség, hogy egy ország kilépjen az Unióból.

15:52
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Lettországgal példálózik Brüsszel

Az Európai Bizottság szerint Lettország példa lehet az Európai Unió többi tagországa számára a három évvel ezelőtt indult nemzetközi hitelprogram eredményeit illetően. Gabriele Giudice, az EB képviselője csütörtökön a lett fővárosban, Rigában azt mondta, hogy "a kép nagyon kedvező, s már alig van tennivaló".

A program keretében Lettországnak biztosított 7,5 milliárd eurós hitelkeretből csak 4,36 milliárd eurót használt fel a lett kormány, és többre már nem is lesz szüksége, miután Lettország az idén nyáron egy 500 millió dolláros kötvénykibocsátással sikeresen visszatért a nemzetközi tőkepiacra. Lettország 2008 végén kötötte meg a hitelmegállapodást az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, miután 2008-2009-ben a gazdaság a válság miatt összességében 25 százalékkal zsugorodott. A mentőcsomagért cserébe a lett kormány vállalta, hogy államháztartási hiányát 2012-re a GDP 2,5 százalékára szorítja le az idén várható 4,2 százalékról. 2009-ben még közel 10 százalékot ért el a deficit.

16:02
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkenő inflációt vár az EKB elnöke

Mario Draghi, az Európai Központi Bank - Jean-Claude Trichet-t váltó - új elnöke a váratlan kamatcsökkentés utáni sajtótájékoztatóján elmondta, a jegybank kormányzótanácsa a legfrissebb adatok szerint indokoltnak látta a kamatcsökkentést. A Reuters hírügynökség szerint az elnök közölte, hogy az inflációs nyomás mérséklődésére számít, jövőre az infláció mértéke 2 százalék alá kerülhet.

16:11
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Szerény pluszban New York

A legfontosabb amerikai tőzsdeindexek a csütörtöki piacnyitás után emelkedtek, majd veszítettek lendületükből. Több mint fél órával a kezdés után, magyar idő szerint délután negyed 4 előtt a Dow Jones Industrial Average 0,4, a félezer részvény mozgását követő S&P 500 szerény, 0,1 százalékos pluszban volt. Ekkor a technológiai szektor indexe, a Nasdaq minimális, 0,1 százalékos süllyedésnél tartott.

16:23
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs tervezett találkozó Papandreuval

A görög államfő hivatala csütörtökön közölte, nincs tervezett találkozó Papandreu miniszterelnökkel.

16:28
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Draghi: Enyhe recesszió felé tart az eurózóna

Mario Draghi EKB-elnök a sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a reálgazdasági növekedésre ható negatív kockázatok továbbra is különösen jelentősek, és egy részük már érezhető. Az MTI szerint Draghi azt mondta, enyhe recesszió irányába halad az euróövezet.

16:33
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Az OTP a leggyengébb a tőzsdén

Délután negyed négy körül a magyar tőzsde indexe 16 692 pontnál járt, ami 1 százalékos mínuszt jelent. A vezető papírok közül az OTP szerepel a leggyengébben, árfolyama 3,3 százalékkal 3210 forintra esett. A Mol 0,9 százalékkal 16 200 forintra erősödött. A Magyar Telekom 1 százalékkal 502, a Richter 0,9 százalékkal 35 365 forintra gyengült.  

16:44
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu elfogadná az átmeneti kormányt

Papandreu görög kormányfő a görög közszolgálati tévé szerint beleegyezett egy átmeneti kormány létrehozásába. Az új kormány tagjai szakértők lennének, és addig vezetnék az országot, amíg a Görögországnak szánt mentőcsomagra igent mond az Európai Unió. A tervek szerint ezt követően tartanának választásokat Görögországban.

16:50
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Mario Draghi, az EKB új elnöke megérkezik - kép

Forrás: AFP/Eric Piermont

17:02
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"Egzotikus hírek helyett jó híreket várunk Görögországból"

A világ "jó híreket vár Görögországból, és nem egzotikus vagy populista híreket" - mondta az orosz elnök csütörtökön Cannes-ban. Dmitrij Medvegyev az európai pénzügyi mentőcsomagról tervezett referendum miatt kialakult görög belpolitikai válságra utalt a világ 19 legfejlettebb gazdaságú, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak csúcstalálkozóján vállalatvezetők előtt tartott beszédében.

17:15
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

AP: A görög kormányfő mégsem akar népszavazást

Az AP hírügynökség görög kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Papandreu kormányfő nem akar népszavazást, mert a görög ellenzéki pártok nem támogatnák a referendumot.

17:26
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"A forint örülne, ha elmaradna a népszavazás"

"Egyik nap kicsit negatív, a másik kicsit pozitív" - ezzel jellemezte a forintpiaci hangulatot Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője. Hozzátette, az euró árfolyama beszorult a 303-310 forint közötti sávba, és egyelőre nem látszik az az erő, ami lejjebb szorítaná az euró jegyzését.

A szakértő szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki nyilatkozata, miszerint a kormány egyelőre nem léptet életbe újabb mentőcsomagot a devizahiteleseknek, valamint az a hír, hogy csak viszonylag kevesen éltek a végtörlesztés lehetőségével, a forint számára ugyan nem pozitív hír, de nem is negatív. Kolba szerint ahhoz, hogy a forint kitörjön a sávból, optimista hangulat kellene a nemzetközi piacokon. "A forint például örülne annak, ha a görög népszavazás elmaradna, de az erősödéshez kell az is, hogy Görögország elfogadja a komoly megszorításokat jelentő uniós mentőcsomagot" - tette hozzá Kolba.

17:59
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu: A népszavazás nem feltétlenül jelent megoldást

A görög kormány rendkívüli üléséről kiszivárgó hírek szerint Papandreu azt mondta, nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszavazást tartsanak az uniós mentőcsomag elfogadásáról - írja a BBC brit közszolgálati televízió online oldala. Korábban az AP hírügynökség ezzel összhangban -  görög kormányzati forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy a görög kormányfő szerint sem feltétlenül szükséges a népszavazást megtartani. A görög kormányfő azt is mondta, a népszavazás "önmagában nem jelent végső megoldást", arra akkor van szükség, ha nincs egyetértés a mentőcsomagról.

A BBC szerint Papandreut négy miniszter is felszólította, hogy mondjon le posztjáról. Csütörtökön délelőtt megjelent, meg nem erősített hírek szerint arra készült, hogy benyújtja lemondását a görög államfőnek, ám ezt a hírt később maga a görög miniszterelnök cáfolta, az államfő hivatala pedig jelezte, hogy nem szerveztek találkozót Papandreuval. A nemzetközi hírügynökségi jelentések szerint Papandreu és a görög döntéshozók elfogadnák, hogy ideiglenes egységkormány alakuljon, fogadja el az uniós mentőcsomagot, és ezt követően írjanak ki választásokat az országban.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő hétfő este jelentette be, hogy népszavazást fognak tartani az országnak nyújtandó újabb uniós mentőcsomagról. A görög kormányfő mindezt az után közölte, hogy az Európai Unió vezetői a múlt héten megállapodtak a görög állam magánszektor felé fennálló adósságának ötvenszázalékos leírásáról és a Görögországnak nyújtandó százmilliárd eurós újabb hitelcsomagról. Ennek fejében Görögországnak el kell fogadnia a költségvetési politikája ellenőrzésének szigorítását.

A népszavazás híre eladási hullámot okozott a nemzetközi piacokon, és feldühítette az uniós döntéshozókat, köztük Nicolas Sarkozy francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt, akik szerdán válságtanácskozást tartottak. Nicolas Sarközy szerda éjszaka azt mondta, "nem hagyhatjuk, hogy az eurót elpusztítsák, nem akarjuk hagyni, hogy Európát lerombolják" - idézi a francia elnök szavait a G20-csúcstalálkozó hivatalos twitter-blogja. Nicolas Sarkozy hozzátette: a görög emberek szabadon választhatnak, de "mi felelősek vagyunk az eurózóna stabilitásáért". (A görög válságról szóló híreinket itt olvashatja el.)

18:04
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"Aligha kapna többséget a népszavazás ötlete"

A kiszámíthatatlan görög belpolitikai fejlemények kapcsán elhúzódó, az euróövezet egészére kiterjedő pénzügyi, illetve bizalmi válságra számítanak német üzleti napilapok, a Financial Times Deutschland és a Handelsblatt által megszólaltatott szakértők - derül ki az MTI összeállításából.

A megkérdezett német szakértők szerint a görög kormányfő által a hét elején bejelentett népszavazásra sor kerül. A görög alkotmány szerint a referendumot az államfő rendelheti el, de csakis akkor, ha arra a kormány javaslatot tesz, illetve a parlament előzetesen abszolút többséggel jóváhagyja a tervet. A szakértők azt valószínűsítették, hogy ez utóbbira aligha kerül sor.

Görögország mindaddig semmilyen újabb pénzügyi segítségre nem számíthat, amíg újból nem kötelezi el magát az európai uniós csúcstalálkozón elhatározott csomag mellett. Ha a referendumra mégis sor kerülne, a népszavazás előtt Athén semmi esetre sem számíthat pénzre, egy esetleges elutasítás esetén pedig végképp nem - tették hozzá a szakértők. Mindennek nem mond ellent az, hogy a szakértők szerint Görögországnak minél előbb szüksége lenne az újabb segélyekre, mindenekelőtt a korábbi segélycsomag esedékes 8 milliárd eurós részletére. "Amennyiben a tervezett segélycsomag résztvevői elzárják a pénzügyi támogatás csapját, Görögország legkésőbb jövő márciusban fizetésképtelenné válna" - fogalmazott Christoph Weil, a Commerzbank vezető közgazdásza.

18:15
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu hattyúdalát mondja?

Megkezdte nyilvános beszédét Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő. A brit Guardian online kiadása szerint ez lehet a görög kormányfő "hattyúdala".

18:17
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Mentőcsomag mellett érvel a görög kormányfő

A kormányülés utáni beszédében Papandreu görög kormányfő azt mondta, hogy Görögországnak szüksége van az uniós mentőcsomagra ahhoz, hogy fizetőképes maradjon. Közölte, a tét Görögország eurózóna-beli tagsága. Az ország csak akkor maradhat az eurózóna tagja, ha elfogadja a mentőcsomagot - fogalmazott a kormányfő.

18:30
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A végére javított az OTP

A csütörtöki záráskor a pesti tőzsde indexe 16 700 pontnál volt, ami 1 százalékos süllyedést jelent. A vezető részvények közül az OTP szerepelt a leggyengébben, 2,1 százalékos veszteséggel 3250 forinton zárt. A bankpapír a végére sokat ledolgozott hátrányából, napközben az árfolyam 3140 forint alatt is járt a BÉT statisztikája szerint. A Mol 1,5 százalékkal 15 810 forintra gyengült, a Richter pedig 1,1 százalékos veszteséggel 35 300 forinton végzett. Kivétel volt a Magyar Telekom, a távközlési papír 2,4 százalékkal 519 forintra drágult.

18:38
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"Katasztrófát okozhat egy előrehozott választás"

Papandreu azt mondta, hogy egy előrehozott választás katasztrofális következményekkel járna, ezért ez most nem jelent kiutat.

19:00
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu nem kímélte az európaiakat

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szerint Görögországnak most meg kell győznie nemzetközi partnereit arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy életbe lépjen a mentőcsomag. Papandreu 45 perces beszédében egyébként nem kímélte európai partnereit, akikről azt állította: a mentőcsomagról szóló megállapodás után azt várták, hogy minden óraműpontossággal működjön, mintha csak robotokról lenne szó. Többször is hangsúlyozta, hogy hisz a demokráciában és a demokratikus értékekben - írja a Reuters.

19:15
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

"Kifelé is vezet út"

Londoni pénzügyi elemzők szerint "földindulásszerű jelentősége" van annak, hogy euróövezeti vezetők nyíltan felvetették egy tagállam távozásának lehetőségét - írja az MTI. A Capital Economics londoni elemzői szerint a görögországi belpolitikai fejlemények elvonták a figyelmet a válság egy potenciálisan sokkal nagyobb horderejű fejleményéről, vagyis arról, hogy az euróövezeti vezetők a közös valuta születése óta először voltak hajlandók elismerni, hogy a valutaunióból "kifelé is vezet út".

19:25
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Kulcsfontosságú az EU szerepe

"Nagyon jó visszatérni Franciaországba. Amikor utoljára Dél-Franciaországban jártam, ami igazából az első alkalom is volt, főiskolai hallgató voltam, és sosem felejtem el a francia emberek vendégszeretetét" - mondta Barack Obama amerikai elnök Nicolas Sarkozyvel tartott sajtótájékoztatóján. Az elnök elmondta, hogy a francia államfővel tartott megbeszélésének egyik kulcsfontosságú pontja volt, hogy hogyan lehetne megoldani az európai pénzügyi válságot. "Egyetértettem vele abban, hogy az EU-nak kulcsfontosságú szerepe van egy átfogó megoldás kidolgozásában" - mondta Obama.

19:30
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Barack Obama és a francia elnök - kép

Forrás: AFP/Jim Watson

Barack Obama és Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-as csúcstalálkozó egyik sajtótájékoztatóján

19:40
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy: "Ha az euró robban, Európa is robban"

Nicolas Sarkozy cannes-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nem fogunk beavatkozni a görög politikába, de meg kell védenünk ez eurózónát". Szerinte "ha az euró felrobban, Európa is felrobban".

20:00
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminiszter a kormányt figyelmezteti

A pénzügyminiszter a PASZOK-frakció előtt mondott beszédében felszólította a kormányt, hogy kategorikusan és teljesen egyértelműen zárja ki a népszavazás kiírását, és tegyen meg mindent a csomagterv megvalósításáért. Evangelosz Venizelosz szerint a 300 tagú törvényhozásban legalább 180 képviselőnek kell támogatnia a tervet. Görögországnak még december 15-e előtt szüksége van arra, hogy átutalják a pénzügyi mentőöv újabb részletét - hangsúlyozta.

20:10
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Két metróállomást lezártak Athénban

Görög sajtóértesülések szerint a rendőrség utasítására Athénban lezártak két metróállomást - írja a BBC. A lépést azzal indokolták, hogy szeretnék megelőzni az incidenseket.

20:13
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A görög ellenzék új választásokat akar

A görög ellenzék vezetője a Reuters hírügynökség szerint lemondásra szólította fel Papandreut. Antonisz Szamarasz szerint hat héten belül új választásokat kellene kiírni Görögországban.

20:45
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso: "Görögország maradjon az eurózónában"

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács vezetője, Herman Van Rompuy közös nyilatkozatot adott ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy az eurózóna továbbra is támogatja Görögországot, feltéve, ha az október végén elfogadott mentőcsomaghoz tartják magukat, és végrehajtják az EU és az IMF közös programját. Ezt világosan kell látniuk - írták, hozzátéve, hogy Görögországot az eurózónában akarják tartani, és bíznak a görögök felelősségtudatában.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

20:46
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A brit pénzügyminiszter bízik az uniós vezetőkben

George Osborne brit pénzügyminiszter Cannes-ban, a G20-as csúcson arról beszélt, hogy az európai vezetők képesek megoldani a válságot, és az eurózóna szerinte jelentős döntéseket hozott. A görög helyzetet azonban nem kommentálta, csak annyit mondott, hogy "eléggé képlékeny".

20:58
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel: Csak a tettek számítanak

Berlinben hivatalosan egyelőre nem kommentálták az adósságválság enyhítését célzó mentőcsomagról tervezett görög népszavazás visszavonását, a televíziók és a rádiók ugyanakkor a Cannes-ban tartózkodó Angela Merkel kancellárt idézték, aki szerint Németországnak, illetve az euróövezetnek már csak a tettek számítanak.

A kancellár szerint csaknem mindegy, hogy Görögországban ki kormányoz, és mennyire stabil a kormány, a lényeg az, hogy az ország egyértelműen kötelezze el magát az európai uniós csúcsértekezleten elhatározott megállapodások végrehajtása, illetve a szükséges reform-, valamint takarékossági intézkedések mellett. Ennek egyelőre nincs jele - idézték Berlinben Merkelt.

21:00
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A görög elemzők szkeptikusak

A Financial Times athéni emberének nyilatkozó görög elemzők nem nagyon bíznak abban, hogy a szocialisták és a konzervatívok képesek lesznek nemzeti egységkormányt alakítani, főleg az után, hogy a konzervatívok vezetője, Antonisz Szamarasz a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány vitájában erős szavakkal szapulta a miniszterelnököt. Arról beszélt, hogy hiába győzködte Papandreut, alakuljon szakértői kormány, és Görögország ezzel küldjön egyértelmű üzenetet Európának, hogy kész véget vetni a rémálomnak. "Hiába beszéltem hozzá, nem mondott semmit, csak a székéhez ragaszkodik" - mondta Szamarasz a vitában.

21:28
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Reggel megint válságkezelnek

A Financial Times tudósítója szerint péntek reggel Franciaország, Németország, az EU és az IMF vezetői, valamint Barack Obama amerikai elnök újból válságtanácskoznak a G20-as csúcstalálkozó helyszínén, Cannes-ban, mert ma reggel nem volt elég idejük - valószínűleg a folyamatosan drámai görög helyzet miatt - befejezni a tárgyalásokat.

21:38
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Venizelosz hallani sem akar előrehozott választásokról

Görögországnak nyolcvanmilliárd euró kell majd februárban finanszírozási szükségleteinek teljesítéséhez az első görög mentőcsomag részeként folyósítandó nyolcmilliárd euró helyett - mondta Evangelosz Venizelosz az athéni parlamentben. A görög pénzügyminiszter arra hívta fel a törvényhozók figyelmét, hogy az előrehozott választások kisiklatnák az újabb mentőcsomag végrehajtását, amelyet októberben dolgoztak ki az euróövezeti vezetők, illetve az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és a bankok képviselői.

22:11
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu ismét beszél

Papandreu újabb beszédet tart, a kormány elleni bizalmi indítványról szóló vitában szólal fel az athéni parlamentben. A görög miniszterelnök kijelentette, hogy azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat az ellenzékkel. Az ellenzék ugyanakkor - emlékeztet a Guardian - pár órával ezelőtt azonnali lemondásra szólította fel Papandreut.

22:45
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

A görög miniszterelnök kész lemondani

A Reuters hírügynökség szerint Papandreu azt fontolgatja, hogy ha megnyeri a pénteki bizalmi szavazást, lemond, és a hatalmat átadja egy koalíciós kormánynak. Név nélkül nyilatkozó források szerint erről több miniszterrel megegyezett, és a tárgyalásokat Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter vezette.

22:55
november 03, 2011
Vágólapra másolva!

Összefoglalónk a görögországi fejleményekről

Bizonyos feltételek mellett hajlandó elállni a referendum kiírásától - jelentette be Jeórjiosz Papandreu, két közeli munkatársa szerint viszont a görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét. A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen azt mondta, hogy nincs szükség referendumra, ha az ellenzék támogatja a megszorító csomagot. Beszédében "katasztrofális alternatívának" nevezte előre hozott választások kiírását, és ismét hangsúlyozta: amennyiben Görögország nem teljesíti kötelezettségeit, azt kockáztatja, hogy elveszíti az eurót.

Az előre hozott választást elutasítja Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter is, az ellenzék vezetője, Antonisz Szamarasz viszont lemondásra szólította fel a kormányfőt, és hat héten belül új választásokat akar kiírni.

A francia elnök és a német kancellár szerdán közölte Papandreuval, hogy Görögország mindaddig egy centet sem kap a következő segélycsomagból, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket. Evangelosz Venizelosz szerint a 300 tagú törvényhozásban legalább 180 képviselőnek kell támogatnia a tervet. Görögországnak még december 15. előtt szüksége van a pénzügyi mentőöv újabb részletének az átutalására.

Diplomáciai források azt közölték, hogy a G20-as csúcs résztvevői végig élőben követték és hatalmas tapssal fogadták Papandreunak a kormánypárt parlamenti frakciója előtt Athénban elmondott beszédét. Papandreu késő este újabb beszédet tartott az athéni parlamentben, miközben név nélkül nyilatkozó források azt mondták: a görög miniszterelnök kész lemondani, ha pénteken megnyeri a bizalmi szavazást.

Az alábbiakban olvashatja tudósításunkat a görög válság csütörtöki fejleményeiről.