Vágólapra másolva!
Tizenegy év kihagyás után ismét Tom Hankset rendezi Steven Spielberg. Megismétlik a Ryan közlegény sikerét, vagy egy újabb Terminált szabadítanak ránk? Itt a Bridge of Spies első előzetese.
Vágólapra másolva!

Három év telt el Steven Spielberg utolsó filmje, a tizenkét Oscar-díjra jelölt Lincoln óta. A mester legutóbb a rossz emlékű Indiana Jones és a kristálykoponya királysága után tartott ilyen hosszú szünetet, de akkor rögtön két filmmel tért vissza (a Hadak útján-t és a Tintin kalandjai-t Amerikában négy napos eltéréssel mutatták be). Most csak egyet kapunk, a Bridge of Spies című hidegháborús thrillert, aminek az előzetese nemrég került fel az internetre.

A hatvanas években játszódó, valós eseményeken alapuló történet főhőse egy James Donovan nevű ügyvéd (Tom Hanks), akit a kormány gyakorlatilag rákényszerít, hogy vállalja el egy KGB-ügynök (Mark Rylance) védelmét, és érthető módon ezzel nem lesz túl népszerű a honfitársai körében. Aztán a szovjetek elfognak egy amerikai vadászrepülő pilótát, és Donovannak Kelet-Berlinbe kell mennie, hogy lebonyolítsa a fogolycserét.

Mark Rylance és Tom Hanks a Bridge of Spies című filmben Forrás: ©DreamWorks II Distribution Co., LL

Ez a negyedik alkalom, hogy Spielberg Tom Hankset rendezi, nézzük is meg, mennyire volt sikeres a korábbi három együttműködésük.

Ryan közlegény megmentése (1998)
Összbevétel: 481,8 millió dollár
Oscar: tizenegy jelölés, öt díj

Kapj el, ha tudsz (2002)
Összbevétel: 352,1 millió dollár
Oscar: két jelölés, nulla díj

Terminál (2004)
Összbevétel: 219,4 millió dollár
Oscar: nulla jelölés, nulla díj

Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a Bridge of Spies még százmillió dollárt sem fog hozni, viszont begyűjt pár Arany Málna-jelölést. De valószínűleg nem ez történik majd.

Tom Hanks és Steven Spielberg a Bridge of Spies forgatásán Forrás: Dreamworks

A film gyönyörűen néz ki, és örvendetes, hogy egy olyan kiváló, de nagyszabású hollywoodi filmben egyszer sem használt színész kapta a második főszerepet, mint Mark Rylance (ő játssza amúgy a címszerepet Spielberg következő filmjében, a The BFG-ben).

Az előzetesben felvillantott részletek alapján azonban elég sablonosnak tűnik a sztori, és pont most megy a tévében a The Americans című sorozat, ami zseniálisan pörgeti a hidegháborús tematikát, szóval reménykedjünk, hogy Spielberg rendesen odatette magát. Némileg bíztató, hogy a forgatókönyvet a Coen testvérek írták (egy Matt Charman nevű emberrel együtt).

A Bridge of Spies október 16-án nyit Amerikában, a magyar premier dátumát még jelentették be, de feltehetően még idén láthatjuk a filmet.

A Bridge of Spies plakátja Forrás: ©DreamWorks II Distribution Co., LL