Meghalt Elizabeth Taylor

Vágólapra másolva!
Szerdán, hetvenkilenc éves korában meghalt Elizabeth Taylor Oscar-díjas filmszínésznő, aki 2004 óta szenvedett szívelégtelenségben. Taylor legalább olyan híres volt színes magánéletéről, nyolc házasságáról, mint filmjeiről. Legemlékezetesebb filmjei közé tartozik a Kleopátra, a Nem félünk a farkastól és a Macska a forró bádogtetőn.
Vágólapra másolva!

Hetvenkilenc éves korában meghalt Elizabeth Taylor Oscar-díjas filmszínésznő, adta hírül a CNN. Ügynöke nyilatkozatot adott ki, mely szerint a színésznő "békésen hunyt el" szerdán a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban. Taylort hat hete kezelték a kórházban szívelégtelenség miatt. Állapota mostanában stabilizálódott, és úgy volt, hogy hazaengedik. Taylornál 2004-ben diagnosztizálták a szívelégtelenséget, azóta rendszeresen kezelésre szorult.

Taylor 1932. február 27-én született Londonban, amerikai szülők gyermekeként. A második világháború kitörésekor a család visszaköltözött az USA-ba. A feltűnően szép kislányt kilencéves korában leszerződtette a Universal stúdió, első szerepét a There's One Born Every Minute című, 1942-es filmben játszotta. Ezután viszont felbontották a szerződését, mert tehetségtelennek tartották. Rögtön leszerződtette az MGM, akik megcsinálták vele az 1943-as Lassie hazatér-t. A hírnevet az 1944-es A nagy derby című film hozta meg számára. Utolsó tiniszerepét az 1949-es Kisasszonyok-ban alakította.

Felnőttként első nagy sikerét a Papa című filmmel könyvelhette el, amelyben Spencer Tracyvel szerepelt. Az 50-es évek első felében szeretett volna nagyobb kihívást jelentő, komolyabb szerepeket játszani, de ezek rendre elmaradtak, részben az MGM miatt, akik csak olyan romantikus, csábító figurákat képzeltek el vele, amilyet az A Place in the Sun-ban is játszott. Ebben az időszakban az 1954-es Amikor utoljára láttam Párizst volt a legsikeresebb filmje.

1956-ban végre kapott egy komolyabb szerepet az Óriás-ban, amelyben Rock Hudsonnal és James Deannel játszott. Ezt követően négy egymás utáni évben jelölték Oscar-díjra: az Esőerdő megyé-ért, a Macska a forró bádogtetőn-ért, Az utolsó nyár-ért és a Modern kaméliás hölgy-ért, melyért végül meg is kapta az elismerést.

Forrás: AFP
Elizabeth Taylor és Paul Newman a Macska a forró bádogtetőn-ben | Még több kép

1960-ban minden idők legjobban fizetett színésznőjévé vált, amikor egymillió dolláros gázsiért leszerződött a végül csak 1963-ban bemutatott és anyagilag súlyosan megbukott Kleopátra főszerepére. A forgatás alatt viszonyt kezdett filmbeli partnerével, Richard Burtonnel, aki később az ötödik férje lett. Burtonnel szerepelt az 1966-os Nem félünk a farkastól-ban is, amelyért megkapta második Oscar-díját. Taylor egész életében erre a szerepére volt a legbüszkébb. Burtonnel később még hat filmben játszottak együtt, köztük a Makrancos hölgy-ben.

Az 1967-es Tükörkép egy aranyos szempárban című John Huston-filmben Marlon Brando volt a partnere. A 60-as évek végére Taylor már nem volt olyan nézőmágnes, mint korábban, megbukott többek közt az 1970-es The Only Game in Town című filmje is, amelyben Warren Beattyvel szerepelt. A 70-es években azért még viszonylag rendszeresen dolgozott, játszott az X Y és Zee-ben, A kék madár-ban és az Egy kis éji zené-ben is.

A 80-as években már csak alkalmanként tűnt fel egy-egy filmben, köztük az 1980-as A kristálytükör meghasadt című Agatha Christie-adaptációban és az 1985-ös Malice in Wonderland című tévéfilmben. Utolsó filmszerepét az 1994-es A Flintstone család-ban alakította, legutoljára a 2001-es Öreg díva, nem vén díva című tévéfilmben szerepelt Shirley MacLaine-nel, Debbie Reynoldszal és Joan Collinsszal, melynek egyik írója Reynolds lánya, Carrie Fisher volt.

Forrás: [origo]
Elizabeth Taylor a Modern kaméliás hölgy-ben | Nézz még több képet!

Taylor legalább olyan híres volt színes magánéletéről, mint filmszerepeiről. Összesen nyolcszor ment férjhez, ebből kétszer Richard Burtonhöz. Első férje a szállodamágnás Conrad Hilton fia, Conrad Hilton Jr. volt. Három gyermeket szült és egy gyermeket örökbe fogadott: két fia született második férjétől, Michael Wilding színésztől, egy lánya született harmadik férjétől, Michael Todd producertől, és egy lányt fogadtak örökbe Burtonnel közösen.

Magánéletének egyik sokak által kritizált eseménye volt, hogy miután Michael Todd repülőszerencsétlenségben elhunyt, Todd legjobb barátja, Eddie Fisher vigasztalta meg a megözvegyült Taylort. Ez olyan jól sikerült, hogy a színésznő egy évvel később hozzá is ment Fisherhez, aki miatta hagyta el feleségét, Debbie Reynoldsot.

Fishert aztán Taylor hagyta ott Burtonért, akivel luxuséletet éltek és viharos kapcsolatot folytattak, amit a sajtó is folyamatosan nyomon követett. Talán ők voltak az első híres pár, akik összevont nevet kaptak a médiától: cikkekben "Dickenliz" néven emlegették őket.

Forrás: AFP
Elizabeth Taylor és Richard Burton a Nem félünk a farkastól-ban | Még több kép

Hatodik férje, John W. Warner politikus mellett depressziós lett, alkoholizmussal, drogfüggőséggel és kényszeres evéssel küzdött. 1988-ban könyvet adott ki önértékelési zavarával összefüggő evészavaráról. Utolsó férjét, Larry Fortenskyt egyik kezelése alatt ismerte meg. 1991-ben Michael Jackson Neverland nevű birtokán házasodtak össze. Jackson Taylor jó barátai közé tartozott, és a színésznő határozottan kiállt mellette, amikor az énekest 2005-ben gyerekmolesztálással vádolták.

Akik dolgoztak vele, általában ösztönös színésznőnek írták le Taylort, aki sosem tanulta a szakmát. Saját maga egyszer úgy fogalmazta meg színészi hozzáállását, hogy "igyekszem a lehető legnagyobb érzelmi hatást kiváltani a lehető legkisebb látható mozgással".

Forrás: AFP
John Goodman, Elizabeth Perkins és Elizabeth Taylor A Flintstone család című filmben

Színészként voltak bírálói, ellenben az átható kékszemű, szabályos arcú Taylor szépségét szinte senki sem kérdőjelezte meg. Burton viszont nem értett egyet azzal, hogy a felesége lenne a legszebb nő a világon: "csodálatos szeme van, de tokás, túl nagy a melle és elég rövidek a lábai" - mondta Taylorról.

Miután jó barátja, Rock Hudson meghalt AIDS-ben, Taylor az AIDS elleni harc szószólója lett. Humanitárius tevékenységéért 1993-ban megkapta a Jean Hersholtról elnevezett, speciális Oscar-díjat.